Η σταθερότητα και οι εξελίξεις ΠΑΣΟΚ - «58» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η σταθερότητα και οι εξελίξεις ΠΑΣΟΚ - «58»

08:04 | 26/2/14
Προβληματισμό για τις επιπτώσεις στην κυβερνητική συνοχή μετά κυρίως τις ευρωεκλογές, αλλά και για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, δημιουργεί το ουσιαστικό τέλος της προσπάθειας για τη συγκρότηση της πολυδιαφημισμένης ελληνικής «Ελιάς» με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ανεξαρτήτως των όσων λέγονται για συνέχιση της προσπάθειας την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, είναι σαφές πως μετά τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις οι «58» , όπως τουλάχιστον τους γνωρίσαμε δεν υπάρχουν πλέον.
 
Όχι μόνο γιατί στο εσωτερικό τους υπάρχει ήδη «εμφύλιος» μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα κατέβουν με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και με τη Χαριλάου Τρικούπη να αφήνει αιχμές ότι αυτό γίνεται επειδή δεν μπορούν με τον σταυρό να διεκδικήσουν ψήφους. 

Αλλά και γιατί εκτιμούν – στην μεγαλύτερη τουλάχιστον μερίδα τους - ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους χρησιμοποίησε ως δορυφορικό σχήμα για το σχεδιασμό του. 


Οι χθεσινές εξελίξεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και «58» αποδεικνύουν μεταξύ άλλων: 

• Η ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με όρους προσωπικών σχεδιασμών, πολύ περισσότερο όταν κυριαρχεί η έλλειψη πολιτικής. Η σοσιαλδημοκρατία άλλωστε στην εποχή της κρίσης εμφανίζεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη ως συμπλήρωμα και ο άλλος πόλος των συντηρητικών κυβερνήσεων , με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συγκυβέρνηση Μέρκελ και SPD.

• Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέτυχε σε αυτήν τουλάχιστον την προσπάθεια να εμφανιστεί ως η ηγετική μορφή που θα ανασυνθέσει τον χώρο της κεντροαριστεράς.

• Ο Κώστας Σημίτης δείχνει για μία ακόμη φορά μετά την εγκατάλειψη της πρωθυπουργίας του ότι δεν μπορεί να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων.

• Οι «58» αποδεικνύουν ότι δεν αρκεί να είσαι καλός καθηγητής ή άνθρωπος των γραμμάτων προκειμένου να ασχοληθείς πρωταγωνιστικά με την πολιτική στον σκληρό κόσμο που αυτή διεξάγεται. 

• Η μιντιοκρατία μπορεί να υποβοηθά ή να επιβραδύνει εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει με προοπτική κόμματα και σχηματισμούς στην πολιτική ζωή του τόπου. Χαρακτηριστική είναι η φράση που ακούγεται ότι αν η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – «58» είχε σε ψήφους τις σελίδες των φιλικών τους μέσων θα συγκέντρωνε αυτοδυναμία, ίσως και … συνταγματική πλειοψηφία. 

• Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακούγονται προσπάθειες συγκρότησης ενός συνασπισμού κομμάτων στον οποίο ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) θα συμμετέχει στην κυβέρνηση και το άλλο κόμμα (ΔΗΜΑΡ) στην αντιπολίτευση και θα διεκδικούν από κοινού την ψήφο των πολιτών , με τους μισούς να υπερασπίζονται την κυβέρνηση και τους άλλους μισούς την αντιπολίτευση!!! 

• Εκ των πραγμάτων μετά την αποτυχία των «58» αυξάνει ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ , πλην όμως απομένει στην ηγεσία της να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει τον ρόλο αυτό και να πρωταγωνιστήσει στον χώρο. 


Οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς παραπέμπονται πλέον αρχικά για μετά τις ευρωεκλογές και εν συνεχεία για μετά τις βουλευτικές εκλογές οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνολικότερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών