Σκληρή κόντρα για την οικονομία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκληρή κόντρα για την οικονομία

10:57 | 15/2/14
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία ενόψει και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όργανα της Ε.Ε...

Η κυβέρνηση κατηγορεί την Κουμουνδούρου για διγλωσσία στα θέματα της οικονομίας και μιλάει συνέχεια για δύο κόμματα: του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διαστρεβλώνει τις θέσεις του και κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι πανηγυρίζει ένα πρωτογενές πλεόνασμα που στηρίχθηκε σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα η Κουμουνδούρου με non paper έκανε λόγο για πλεόνασμα «που ισοπεδώνει τη χώρα, υπονομεύει το μέλλον της και που αξιοποιείται επικοινωνιακά για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής». «Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιεί τις υπεράνθρωπες θυσίες του ελληνικού λαού, προσπαθεί να τις κάνει βασικό άξονα του τηλεπικοινωνιακού της σχεδίου για να περιορίσει την εκλογική ήττα στις ευρωεκλογές. Προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, «όχι άλλα μέτρα», «όχι άλλο δάνειο». Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου απάντησε σε υψηλούς τόνους το υπουργείο Οικονομικών που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ασκήσεις καταστροφής». «Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούνταν ως αδιανόητο, δηλαδή την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη πετύχαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην το ''πανηγυρίσουμε!''» υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών.


Κόντρα για τις δηλώσεις Σταθάκη 

«Φωτιές» άναψαν και για τις δηλώσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη για την φορολογία. «Σε μια οικονομία η οποία θέλει να κρατήσει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη δομή των κοινωνικών δαπανών και του κράτους, δεν τίθεται θέμα να μειώσεις το 43%, και να το κάνεις 42 ή 41%. Από εκεί και πέρα η συζήτηση δεν έχει και πολύ νόημα, αντίθετα η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42 – 43% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σταθάκης.

Άμεση η κυβέρνηση δια στόματος του Σίμου Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στο μέσο όρο της ΕΕ , την οποία και εκφώνησε ο Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι καινούρια.

Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις θέσεις του. «Η στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει στα συρτάρια της διάφορες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον στερώντας από φορολογικά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ χαρατσώνει τους φτωχούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τουλάχιστον προκλητικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αυξήσει τους φόρους» τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε και σχολίασε δηκτικά την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ. «Για το κόμμα του κ. Τσίπρα φταίνε οι δημοσιογράφοι που τόλμησαν να αναδείξουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ''η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα''. Αντίθετα, για το κόμμα του κ. Λαφαζάνη φταίει ο κ. Τσίπρας που συμφωνεί με τον κ. Σταθάκη» ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο από τα δύο κόμματα θα μας πει πόσο θα φορολογήσουν μισθωτούς, συνταξιούχους, ακίνητα και καταθέσεις για να βρουν τα 10 δισ. που τους λείπουν;»

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινίσεις για τις νέες αλλαγές στη φορολογία και διέψευδε ότι υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις. «Δεν υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις, είτε άμεσες είτε έμμεσες, σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως παραπλανητικά αναφέρεται σε δημοσιεύματα» υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών