Ακσιόνοφ: Δικαίωμα σε ρώσικο ή ουκρανικό διαβατήριο μετά το δημοψήφισμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ακσιόνοφ: Δικαίωμα σε ρώσικο ή ουκρανικό διαβατήριο μετά το δημοψήφισμα

13:28 | 10/3/14
Το δικαίωμα να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο θα έχουν οι κάτοικοι της Κριμαίας, σε περίπτωση προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο φιλορώσος πρωθυπουργό της περιοχής.

Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Κριμαίας λίγο μετά την κατάληψη της τοπικής Βουλής και του Κυβερνείου από δυνάμεις χωρίς διακριτικά αλλά με ρώσικο εξοπλισμό, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η Κριμαία θα ενθαρρύνει τη χρήση δύο γλωσσών, της ρωσικής και της κριμαϊκής ταταρικής.

Υπενθυμίζεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τονίσει πως θεωρούν το επικείμενο δημοψήφισμα ασύμβατο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας και αντίθετο με τη διεθνή νομιμότητα, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στον αντίποδα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει πως η απόφαση των κριμαϊκών Αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Εν τω μεταξύ, τη δεύτερη δημόσια εμφάνισή του μετά την αποπομπή του από την προεδρία της Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μετά την καθαίρεσή του από το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 22 Φεβρουαρίου, είχε ήδη κάνει δηλώσεις στο Ροστόφ επί του Ντον στις 28 Φεβρουαρίου.

«Ουδείς με ανέτρεψε. Υποχρεώθηκα να εγκαταλείψω την Ουκρανία εξαιτίας μιας άμεσης απειλής κατά της ζωής μου και κατά της ζωής των συγγενών μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ρωσία έχει σημειώσει πως θεωρεί τον κ. Γιανούκοβιτς νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει παραδεχτεί πως ο κ. Γιανουκόβιτς «δεν έχει πολιτικό μέλλον».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών