00:02 | 8/3/14
Οι ένοπλοι με ρωσικές στρατιωτικές στολές, αλλά χωρίς διακριτικά, που εισέβαλαν και κατέλαβαν τη βάση, αποχώρησαν έπειτα από διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και δεν τραυματίσθηκε κανείς.
Οι ένοπλοι που φέρονται να είναι Ρώσοι, όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπήκαν οδηγώντας ένα φορτηγό στη βάση εκτόξευσης πυραύλων της Κριμαίας και την κατέλαβαν αναίμακτα.
«Ανησυχητική» και «σοβαρή» εξέλιξη το δημοψήφισμα
Ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κρίνει «ανησυχητική και σοβαρή» την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μερικές ημέρες για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.
«Η πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της Κριμαίας για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν δημοψήφισμα είναι ανησυχητική και σοβαρή», δήλωσε ο Νεσίρκι στους δημοσιογράφους.
Ο Μπαν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, «κάλεσε άμεσα τις αρχές στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και αυτών της Κριμαίας, να χειριστούν αυτό το ζήτημα ψύχραιμα» και να απόσχουν από οποιαδήποτε «βιαστική ενέργεια» και κάθε «λήψη απόφασης εν θερμώ».
Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή»."Μπούμερανγκ τυχόν κυρώσεις"
Η Ρωσία προειδοποίησε την Παρασκευή τις ΗΠΑ να μην ζημιώσουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα γυρίσουν "μπούμερανγκ" στην Ουάσινγκτον.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ "προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις" που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις και ιδίως "κυρώσεις που αναπόφευκτα θα έπλητταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ" ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο"
Eκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε νωρίτερα την Παρασκευή ότι παρά τη "βαθιά διαφωνία" της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.
"Υπάρχει ακόμη ελπίδα (...) ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου — τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει", φέρεται να είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο RIA.
"Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει (ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος) και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει", τόνισε.
Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή "ομάδα επαφής" στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης "μας κάνουν να γελάμε".
Η Μόσχα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, φοβάται το ενδεχόμενο μιας εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν "αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο" φτάσουν στις περιοχές αυτές.
Μήνυμα Τιμοσένκο στην Ελλάδα
Μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια των ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία είναι η νόμιμη ουκρανική κυβέρνηση που ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, προστατεύει από διακρίσεις και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος διαμήνυσε στο Μega η Γιούλια Τιμοσένκο.
«Αν δεν τερματιστεί η στρατιωτική κατοχή δεν μπορούμε να είμαστε εταίροι με τη Ρωσία, γιατί η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία» πρόσθεσε.
Μόσχα κατά ΟΑΣΕ για παρατηρητές
Η Mόσχα επέκρινε νωρίτερα την Παρασκευή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι παρατηρητές του οποίου εμποδίστηκαν και πάλι σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, δηλώνοντας ότι δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» των φιλορωσικών αρχών της χερσονήσου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαμήνυε ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την Κριμαία χωρίς το Κίεβο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Ρωσία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών», κατήγγειλε το υπουργείο.
«Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει ακραίες τις νέες ουκρανικές αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «κατέλαβαν την εξουσία με τα όπλα», και εξακολουθούν να θεωρούν τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας.
«Το δημοψήφισμα για την Κριμαία δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Κιέβο»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας εάν η απόφαση αυτή δεν ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία.
Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος τον πρώην πυγμάχο και νυν πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του "ψευδοκοινοβουλίου" της Κριμαίας να προσαρτήσει την περιοχή αυτή στη Ρωσία και τόνισε ότι "η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες".
Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι αυτή είναι επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό. "Το πλαίσιο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και η Γαλλία, οφείλουν να εργαστούν, αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", τόνισε.
Η αντίδραση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα η οποία, όπως παραδέχτηκε, έχει "ιστορικούς δεσμούς" με την Κριμαία. "Στόχος μας είναι επίσης να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου ώστε η Ρωσία να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία που της προσφέρεται όταν το αποφασίσει" ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. Η Κριμαία, όπου σταθμεύει μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατακτήθηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ την παραχώρησε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.
Νέες απειλές από Gazprom
Η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom απείλησε σήμερα την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε αυτή εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών της ύψους 1,89 δισεκ. δολαρίων, όπως είχε συμβεί και το 2009, όταν η διακοπή εκείνη είχε προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες ευρωπαϊκών κρατών με αέριο.
«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Γκάζπρομ δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει de facto σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Ή η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες (οφειλές) ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009», προειδοποίησε επικεφαλής της Γκάζπρομ.
Σχετικά άρθρα