Στο τραπέζι ακόμη και οι απεργίες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο τραπέζι ακόμη και οι απεργίες

11:08 | 8/3/14
Με νέα δυσμενέστερη ατζέντα για τα εργασιακά προσήλθε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα...

Παρά το γεγονός ότι εδώ και ημέρες η διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραμένει ανοιχτή όσον αφορά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών οι δανειστές μετά από οκτώ μήνες έθεσαν εκ νέου τρία μεγάλα ζητήματα που συντελούν στην περαιτέρω αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας. 

Συγκεκριμένα, η τρόικα ζήτησε την επαναφορά της ανταπεργίας, το λεγόμενο «lock out», την αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης απεργιών αλλά και την κατάργηση των τριετιών που διαμορφώνουν τον κατώτατο μισθό. 

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του «lock out», δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσίας εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία. Σημειώνεται ότι το «lock out», είχε νομοθετηθεί στη χώρα το 1976 με το άρθρο 32 του νόμου 330, σύμφωνα με το οποίο, όπως η απεργία, έτσι και η ανταπεργία, όταν ασκείται νόμιμα, δεν αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας, την οποία δεν καταγγέλλει, αλλά απλώς αναστέλλει. 

Μάλιστα, η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η επαναφορά του νόμου να προβλέπει και το ενδεχόμενο απόλυσης και αντικατάστασης των εργαζομένων με όσους δεν συμμετέχουν σε απεργία ή το κλείσιμο της επιχείρησης για κάποιο ένα χρονικό διάστημα. 

Αναφορικά με την κατάργηση των τριετιών διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, η τρόικα ζητά να οριστεί ένας «καθαρός» από οποιοδήποτε επίδομα ή προσαύξηση, κατώτατος μισθός. Βέβαια αυτή τη στιγμή η προσαύξηση ανά τριετία (η οποία έχει «παγώσει») είναι 10%, δηλαδή 58,61 ευρώ. 

Πάντως η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Ιούλιο είχε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2014. 

Ειδικότερα για τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία η τρόικα ζητά να καταργηθεί το υπάρχον πλαίσιο και προτείνει εμμέσως να αποφασίζει το σύνολο των εργαζομένων μίας επιχείρησης και όχι τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία. 

Επιπλέον ανοιχτά παραμένουν και τα «αγκάθια» των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, καθώς δεν φαίνεται να έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. 

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών