Διοικητής NATO στην Ευρώπη: Πολύ μεγάλη και έτοιμη η ρωσική δύναμη στα ουκρανικά σύνορα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διοικητής NATO στην Ευρώπη: Πολύ μεγάλη και έτοιμη η ρωσική δύναμη στα ουκρανικά σύνορα

15:51 | 23/3/14
Τον έντονο προβληματισμό του για την συγκέντρωση «πολύ, πολύ ευμεγεθών» και «πολύ, πολύ έτοιμων» ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα εξέφρασε την Κυριακή ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα την ανησυχία του πως, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Μόσχα ενδέχεται να αποπειραθεί να απορροφήσει και την Υπερδνειστερία.


Η Υπερδνειστερία, ανάμεσα σε Ουκρανία και Μολδαβία και κοντά στην Κριμαία, με την οποία όμως δεν μοιράζεται σύνορα


«Η [ρωσική] δύναμη στα ουκρανικά σύνορα στα ανατολικά είναι πολύ, πολύ ευμεγέθης, και πολύ, πολύ έτοιμη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, προσθέτοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα είναι «απολύτως αρκετά» να πάνε στην Υπερδνειστερία σε περίπτωση που το Κρεμλίνο λάμβανε αυτή την απόφαση.

«Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», συμπλήρωσε ο πτέραρχος Μπρίντλαβ.

Το σχόλιο του πτέραρχου Μπρίντλαβ έρχεται 10 ημέρες αφότου η Ρωσία άρχισε στρατιωτική άσκηση πυροβολικού με τη συμμετοχή 8.500 ανδρών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και μία ημέρα αφότου ρωσόφιλες δυνάμεις εισέβαλαν στην ουκρανική αεροπορική βάση της Μπελμπέκ στην Κριμαία.

H Ρωσία συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά της Ρωσίας ο Ανατόλι Αντόνοφ, υφυπουργός Άμυνας. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συμμορφώνεται με όλες τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν τον αριθμό των στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Αντόνοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Σημειώνεται πως η Δύση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της πως η Ρωσία έχει εδαφικές βλέψεις και στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν σημαντικές ρωσόφωνες πληθυσμιακές ομάδες. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις εν λόγω υποψίες.

Η Υπερδνειστερία είναι μία μικρή περιοχή που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία εν μέσω της αποσύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1990. Δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, ωστόσο, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου πρόσφατα κάλεσε τη Μόσχα να την απορροφήσει.

Το 30% των περίπου 500.000 κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι εθνικά Ρώσοι, και η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσόφωνη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών