Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

09:45 | 5/3/14
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο καθώς μετά από μια εβδομάδα παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις...

«Θα δούμε. Είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή» τόνιζε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρουσιάζονται αμετακίνητοι ενώ βάζουν συνεχώς και άλλα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα χρήματα που απαιτούνται για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπου εκεί το χάσμα είναι πραγματικά μεγάλο. Οι πιέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα προέρχονται κυρίως από τον Π. Τόμσεν και το ΔΝΤ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει πως τα χρήματα που απαιτούνται είναι από 5,8 ως 6,2 δισ. ευρώ,ενώ η τρόικα (κατά βάση το ΔΝΤ) ανεβάζει το λογαριασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 8,5-9 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να τόνισε ότι αρμόδια για τα stress test είναι η εποπτική αρχή της χώρας, ενώ δεν πήρε θέση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή πρόοδος δεν υπήρξε ούτε στα ανοιχτά θέματα που περιλαμβάνουν την υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ όπως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και η διάρκεια που θα έχει το φρέσκο γάλα.

Στην συνάντηση που είχε ο Α. Γεωργιάδης με την τρόικα δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το θέμα των φαρμάκων, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να αλλάξει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα φαρμακεία. Να μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε να ανοίξει ένα φαρμακείο και να προσλαμβάνει φαρμακοποιούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.

Στο μοναδικό θέμα που συμφώνησαν ήταν η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Επίσης η χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί ούτε για τη διάρκεια που θα πρέπει να έχει το «φρέσκο» γάλα. Επίσης «εμπλοκή» υπάρχει και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η τρόικα εμμένει στην αρχική της άποψη και ζητά από τον Γ. Βρούτση να καταργήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών