Εurogroup: Τελευταία ευκαιρία ο Απρίλης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εurogroup: Τελευταία ευκαιρία ο Απρίλης

10:09 | 10/3/14
Τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα σε επίπεδο προσωπικού και να αρχίσουν να κινούνται τα γρανάζια των εκταμιεύσεων της επόμενης δόσης του δανείου αποτελεί το άτυπο eurogroup του Απριλίου στην Αθήνα.

Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο η τύχη των ελληνικών δημοσίων οικονομικών είναι παντελώς αβέβαια, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένας άλλος τρόπος για να καλυφθούν τα 9 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που λήγουν τον Μάιο.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θα απευθύνουν οι 17 υπουργοί Oικονομικών στον Γ. Στουρνάρα, σήμερα, στις Βρυξέλλες, καθώς ο Έλληνας υπουργός έρχεται να αντιμετωπίσει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια ομολόγων και κοινοτικών.

Οι ελληνικές αρχές αγνόησαν ήδη πολλές φορές το μήνυμα των εταίρων “να τα βρουν με την τρόικα” και όπως είπε κοινοτικός αξιωματούχος “η κυβέρνηση ευθύνεται που οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό δεν ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός”.

Παραπέμπει, μάλιστα, σε δήλωση τoυ Γερούν Ντάισελμπουμ από τη σχετική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου που περιέγραφε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν έχει καταβάλει δόση στην Ελλάδα από τον Ιούνιο και δεν σκοπεύει να το πράξει προτού οι εταίροι λύσουν το ζήτημα της δωδεκάμηνης εξασφάλισης της χρηματοδότησης.

Η εαρινή σύνοδος του Tαμείου, λένε μάλιστα πως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με πολλά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου να αμφισβητούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ οι εταίροι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι πολύ βαθύτερα στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν την ελληνική χρηματοδότηση μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Για να λυθεί, όμως, ο γόρδιος δεσμός, η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με την τρόικα και “η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο”, όπως είπε και ο Ο. Ρεν.

Ο δε Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε από τη Χάγη πως “χωρίς συμφωνία χρήματα δεν εκταμιεύονται”.

Το πιθανότερο σενάριο περιλαμβάνει χρονοθέτηση όρων και milestones, σταδιακή εκταμίευση.

Και στην περίπτωση που το ΔΝΤ συνεχίσει να κρατάει κλειστή την κάνουλα, εκταμίευση όλου του ποσού που μένει στον κουμπαρά του EFSF για την Ελλάδα, καθιστώντας βεβαίως αδύνατη τη χρηματοδότηση των λήξεων του Αυγούστου και εξωθώντας την κυβέρνηση να συμφωνήσει το νέο δάνειο μέσα στο καλοκαίρι.

Τα τεχνικά θέματα από την άλλη παραμένουν ανεπίλυτα επί του εδάφους.


Τράπεζες

Πηγή της ΕΚΤ και κοινοτικός αξιωματούχος προερχόμενος από το Συμβούλιο έλεγαν στη Realnews ότι “ουδεμία επί της ουσίας διαφωνία έχει η ΕΚΤ με το ΔΝΤ σε σχέση με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών”.

Η πηγή της ΕΚΤ προϊδεάζει μάλιστα ότι τα stress tests του Ευρωπαίου Επόπτη (ΕΚΤ) ενδέχεται να δείξουν ανάγκες που ξεπερνούν κατά πολύ τα αποτελέσματα της ΤτΕ και της Black Rock.

Σε σχέση με τοποθέτηση που αποδόθηκε στον Κ. Μαζούχ περί αρμοδιότητας της ΤτΕ, η ίδια πηγή εξηγεί πως “αυτό αποτελεί απλά παράθεση των κανόνων, όχι τοποθέτηση επί της ουσίας”.

Στην πράξη οι εταίροι αφήνουν το ΔΝΤ, το οποίο έχουν περιορίσει σε πολλές από τις θεσμικές του απαιτήσεις (DSA, βιωσιμότητα χρέους, χρηματοδότηση 12μηνου), να βγει μπροστά για ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Περιμένουν, μάλιστα, οι ανακοινώσεις και οι διαρροές να λειτουργήσουν ως μοχλός για συγχωνεύσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αναμένουν δε σχετικές κινήσεις πριν ή μέσα στο καλοκαίρι.

Η δε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν σημαίνει και άμεση εκταμίευση χρημάτων από το ΤΧΣ.

Ακόμα, όμως, και έτσι δίνεται η δυνατότητα για ένα τεχνικό ζήτημα στο ΔΝΤ να καθυστερήσει κι άλλο την εκταμίευση της δικής του δόσης (3,8 δισ.) χωρίς να φανεί ότι εγείρει τώρα ζήτημα βιωσιμότητας χρέους.

Η ίδια πηγή μετέφερε στη Realnews ότι “η DGECFIN εκτιμά πως αν οι τράπεζες δεν ανακτήσουν μέσω της κεφαλαιοποίησης τον πραγματικό τους ρόλο, είναι παντελώς αδύνατο ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία”.


Τα δημοσιονομικά

Μέχρι η τρόικα να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση διεμήνυε ότι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 έχει κλείσει και το πρωτογενές πλεόνασμα καλύπτει τα πάντα.

Η τρόικα, όμως, ενημέρωσε τις Βρυξέλλες, πως κενό για το 2014 παραμένει και γίνεται... ακορντεόν ανάλογα με τις διαθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις παροχές και τις δικαστικές αποφάσεις.

Κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε πως “άλλο οι προβλέψεις και άλλο οι ανακοινώσεις της eurostat”.

Συμπλήρωσε δε ότι “οι στόχοι του 2014 και του 2015, 1,5% και 3% του ΑΕΠ πρέπει να επιτευχθούν πάση θυσία. Αν η κυβέρνηση μοιράσει τα χρήματα σε παροχές, τότε θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα”.


Τα διαρθρωτικά

Η δυσαρέσκεια των εταίρων για τη διαχείριση ορισμένων υπουργών σε σχέση με τα διαρθρωτικά μέτρα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι εξίσου έντονη.

Οι εταίροι έλαβαν προσωπικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για 100% εφαρμογή και οι εντεταλμένοι ελεγκτές ακούν διάφορες δικαιολογίες τις οποίες στις Βρυξέλλες μεταφράζουν ως επιλεκτική προστασία εδραιωμένων ομάδων συμφερόντων, όπως έχει γράψει η τρόικα στην τελευταία της έκθεση.

Και μόνο το γεγονός ότι η έκθεση της τρόικας έχει να γραφτεί 9 μήνες, διαβάζεται στο Βερολίνο και στη Χάγη ως “έλλειψη ιδιοποίησης του προγράμματος και ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης”.

Ως εκ τούτου, οι ομάδες που επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέτουν πλέον ως κεντρικό πυλώνα του επόμενου προγράμματος για την Ελλάδα την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει από το τρέχον μνημόνιο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 
Πηγή: real.gr


Διαβάστε επίσης το άρθρο:
Ντάισελμπλουμ: Πρώτα συμφωνία, μετά η δόση

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών