Κινήσεις Σαμαρά στο ΕΛΚ για την τρόικα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κινήσεις Σαμαρά στο ΕΛΚ για την τρόικα

07:47 | 6/3/14
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την ουκρανική κρίση και το απόγευμα θα «πετάξει» για το Δουβλίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Μια υποψηφιότητα που έχει τη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά. Με φόντο και αυτήν την κοινή θέση των δυο ηγετών, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν να υπάρξουν επαφές του Αντώνη Σαμαρά είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Δουβλίνο -που είναι και το πιθανότερο- αφού ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με τους ομοτράπεζούς του, για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα που βρίσκονται πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο τους.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να έχει μια επαφή και συζήτηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η όλη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να τιναχτεί στον αέρα με αφορμή ένα μόνο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών ή πολύ περισσότερο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Τραπέζης της Ελλάδος όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ορίζει.

Η Αθήνα ούτως ή άλλως - εάν ο Τόμσεν επιμείνει μέχρι τέλους για τις τράπεζες - θα θέσει το θέμα μέσω του Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup ζητώντας την πλήρη κάλυψη των ομολόγων του για μια συζήτηση που μπήκε από το «παράθυρο» στη διαπραγμάτευση προκαλώντας νευρική κρίση στην Αθήνα στην τελευταία στροφή πριν την κρίσιμη και «μεγάλη», όπως χαρακτηρίζεται, συζήτηση για το χρέος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε την απόλυτη στήριξη του Μαξίμου στις θέσεις του Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος θα προχωρήσει κανονικά στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Blackrock σύμφωνα με την οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 5,8 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις από τη στιγμή που στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και συγκρούσεις - τελευταία αυτή του Μ. Χαρακόπουλου με την Φ. Πιπιλή -ενώ ήδη οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε κινητοποιήσεις κατεβάζοντας ρολά Δευτέρα και Τρίτη βάζοντας την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τη ΝΔ που «ελέγχει» ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου απέναντι σε μια ακόμη κοινωνική ομάδα.

Η Αθήνα έχει το επιχείρημα πως το μεγαλύτερο κομμάτι της έκθεσης του ΟΟΣΑ «τρέχει» με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν μπορεί η διαπραγμάτευση να τιναχτεί στον αέρα με αφορμή τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα ή την τιμή του βιβλίου από τη στιγμή που έχουν υλοποιηθεί άλλες πολύ δυσκολότερες αποφάσεις που δοκίμασαν πολλές φορές την κυβερνητική σταθερότητα.

Όλο αυτό το σκηνικό της Αθήνας θα επιχειρήσει να «μεταφέρει» στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να αποκομίσει κάποια οφέλη από τους ηγέτες της κεντροδεξιάς στην πορεία προς τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου αφού στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η πολιτική στήριξη που θα πρέπει να λάβει από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ο κ. Σαμαράς δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια.


Διαβάστε επίσης:
Παραμένει η διαφωνία κυβέρνησης ΔΝΤ για τις τράπεζες

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών