Μέσω ευρωεκλογών το deal με τρόικα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μέσω ευρωεκλογών το deal με τρόικα

10:29 | 10/3/14
Τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα μετά το σημερινό Eurogroup θα χρειαστεί η Αθήνα, για να κλείσει το deal με την τρόικα, όπως αναγνωρίζουν υπουργοί που συμμετείχαν στις τελευταίες εξαντλητικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Γ. Στουρνάρας στη σημερινή συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του ξέρει ότι θα έχει να αντιμετωπίσει και πάλι πιέσεις για τα διαρθρωτικά αλλά και έναν δύσκολο, όπως πάντα, Ντάισελμπλουμ ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεσμευτεί καμία δόση εάν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν δείχνουν να ανησυχούν: Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ξέρουν πως στην παρούσα φάση οι της τρόικας θα προσπαθήσουν να πάρουν το κάτι παραπάνω στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Εκτιμούν ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και αφού η Ελλάδα θα πάρει και με τη σφραγίδα της Eurostat το πλεόνασμα, θα είναι πιο δύσκολο να πιεστεί στα διαρθρωτικά καθώς πλέον θα αρχίσει η προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές, όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε από το Δουβλίνο.

Οι λίγες ώρες που βρέθηκε στο Δουβλίνο ο Πρωθυπουργός αποδείχθηκαν εξαιρετικά παραγωγικές.

Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία με την τρόικα και η χαλάρωση των όποιων απαιτήσεών της -ενδεικτικό το πολύπλοκο θέμα των τραπεζών αλλά και οι εσωτερικές τριβές των δανειστών για γάλα και φάρμακα- επιτυγχάνεται μέσω των ευρωεκλογών και των συσχετισμών που θα προκύψουν στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Οι ομοτράπεζοι του κ. Σαμαρά με πρώτη την Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται να συμμερίζονται ότι η δικομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να πιεστεί περισσότερο κυρίως για λόγους πολιτικούς που αφορούν όχι μόνο το εσωτερικό «μέτωπο» στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα την παρουσία και τον «λόγο» του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Το θέμα των τραπεζών και η σχεδόν περίεργη επιμονή του Π. Τόμσεν μέχρι τέλους για τις ανάγκες και τον χρόνο ανακεφαλαιόποιησής τους, ξένισε ακόμη και τους κυρίους Μορς και Μαζούχ.

Όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης γνώριζαν ότι το θέμα θα τεθεί από το ΔΝΤ αλλά δεν περίμεναν με τέτοια ένταση και έκταση από τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν ότι ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά στην ΕΚΤ και τον Μ. Ντράγκι.

Βήματα έχουν γίνει, ωστόσο, η συμφωνία με την τρόικα δεν έχει ακόμη κλείσει.

Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα με το γάλα, τα φάρμακα αλλά και με τα εργασιακά για τα οποία τόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο Γ. Βρούτσης επιχειρούν την αποδραματοποίηση τους ως προς τα αιτήματα των δανειστών και το βαθμό πίεσης που ασκείται για αυτά - τριετίες, ομαδικές απολύσεις, εισφορές.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι η αξιολόγηση δεν θα «τιναχτεί στον αέρα» για τέτοια ζητήματα.

Και προσβλέπουν σε μια θετική δήλωση στήριξης Eurogroup ώστε να κλείσει και αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης πριν ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.


Διαβάστε επίσης τα άρθρα:
Τα εύσημα και η ανησυχία
Νέες διαπραγματεύσεις μετά το Eurogroup

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών