ΗΠΑ και ΕΕ κατακεραυνώνουν το «παράνομο» δημοψήφισμα στην Κριμαία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΗΠΑ και ΕΕ κατακεραυνώνουν το «παράνομο» δημοψήφισμα στην Κριμαία

00:35 | 7/3/14
Σαφές μήνυμα πως το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία για ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία θα «παραβίαζε το διεθνές δίκαιο» αλλά και το Σύνταγμα της Ουκρανίας έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, κι ενώ άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη.


Ο κ. Ομπάμα προσέθεσε πως «κάθε συζήτηση» για ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να «περιλαμβάνει» τη «νόμιμη κυβέρνηση» της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των μεταβατικών Αρχών στο Κίεβο, τονίζοντας πως θεωρεί τον αποπεμφθέντα Βίκτορ Γιανουκόβιτς ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ακόμα σκληρότερα λόγια χρησιμοποίησε, μιλώντας λίγα λεπτά μετά τον κ. Ομπάμα, ο Τζον Κέρι. «Η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας. Η Κριμαία είναι Ουκρανία. Και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει να συμμετέχει σε κάθε συζήτηση για κάθε είδους απόφαση αναφορικά με κάθε κομμάτι της Ουκρανίας», σχολίασε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, κάνοντας λόγο για μία «εντελώς παράνομη» πρωτοβουλία.


«Πυρά» και από την Ευρώπη

Οι δηλώσεις Ομπάμα και Κέρι ήλθαν λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι χαρακτήρισε το εν λόγω δημοψήφισμα ασύμβατο με το ουκρανικό Σύνταγμα και συνεπώς «παράνομο». Η δήλωση του κ. Ρομπέι έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής που ανακοίνωσε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ρωσικής στάσης στην Κριμαία.

Τη θέση της Ε.Ε. τόνισε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πως το επίμαχο δημοψήφισμα είναι «παράνομο και ασύμβατο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας».

Για μία «ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση» έκανε λόγο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παραλληλίζοντας μάλιστα την υπόθεση της Κριμαίας με τον κατευνασμό της ναζιστικής Γερμανίας πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Τι προβλέπει το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το σχέδιο των κριμαϊκών Αρχών, το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα στις 16 Μαρτίου. Στις κάλπες θα υπάρχουν δυο ερωτήματα:

Το πρώτο: «Συμφωνείτε να γίνει η Κριμαία συστατικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;»

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη δημοκρατία είναι μέρος της Ουκρανίας, αλλά έχει σχέσεις με το Κίεβο, που ορίζονται με βάση αμοιβαίες συμφωνίες.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, παρότι απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς και η πόλη δεν αποτελεί επίσημα μέρος της Κριμαίας.

Απαντώντας στην κίνηση των κριμαϊκών Αρχών, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, διεμήνυσε νωρίτερα πως το δημοψήφισμα είναι «παράνομο» και κατέστησε σαφές πως η χερσόνησος «ήταν είναι και θα είναι βασικό κομμάτι της Ουκρανίας».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών