Πούτιν σε Μέρκελ και Κάμερον: Καθ’ όλα νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πούτιν σε Μέρκελ και Κάμερον: Καθ’ όλα νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

18:26 | 9/3/14
Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία είχε σήμερα Κυριακή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία τους διεμήνυσε πως η απόφαση των κριμαϊκών Αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο προσάρτησης της χερσονήσου στην Ρωσία είναι καθ’ όλα νόμιμη.

«Ο [πρόεδρος] Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως τα βήματα στα οποία προέβησαν οι νόμιμες Αρχές στην Κριμαία βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στο να διασφαλίσουν τα νόμιμα συμφέροντα του πληθυσμού της [κριμαϊκής] χερσονήσου», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο ρωσόφιλος πρωθυπουργός της Κριμαίας έχει δηλώσει πως «κανείς δεν έχει τη δυνατότητα» να ακυρώσει το δημοψήφισμα, ενώ ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου δήλωσε βέβαιος πως έως τα τέλη Μαρτίου η χερσόνησος θα έχει ενταχθεί στη Ρωσία, προσθέτοντας δε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τετραπλασιαστούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, ως ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντίθετα, άνω και κάτω Βουλή της Ρωσίας έχουν διαμηνύσει πως θα δεχτούν το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πέραν του δημοψηφίσματος, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε την «έλλειψη δράσης από τις νυν Αρχές στο Κίεβο για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς ακραίων εθνικιστών και ριζοσπαστικών δυνάμεων στην [ουκρανική] πρωτεύουσα και πολλές περιοχές [της Ουκρανίας].

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, διαμηνύοντας πως θεωρεί τη νέα ηγεσία προϊόν ένοπλου πραξικοπήματος.

Από την πλευρά του Λονδίνου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Κάμερον ζήτησε από τον κ. Πούτιν να συμβάλει περισσότερο στη μείωση της έντασης, ζητώντας του επίσης να συναινέσει στο σχηματισμό μίας ομάδας επαφής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ωστόσο, παρά τις διαφορές, οι τρεις ηγέτες «εξέφρασαν το κοινό ενδιαφέρον για αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης το ταχύτερο δυνατό», συμπλήρωσε το Κρεμλίνο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών