«Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής»

18:51 | 9/3/14
Έξυπνο μείγμα πολιτικής και όχι μονομερή λιτότητα χρειάζεται η Ελλάδα, τονίζει από το Βερολίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο...

Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του, για την προέδρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Ευρωεκλογές, αναδεικνύει, ως βασικές προτεραιότητες, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την δικαιοσύνη.

Στη συνέντευξή του ο κ. Σουλτς, με αφορμή και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη», τονίζει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και επισημαίνει ότι ο ίδιος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

ΕΡ:Γιατί να σας ψηφίσουν οι Ευρωπαίοι - και βεβαίως οι Έλληνες; Τι θα σας έκανε καλύτερο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τους συνυποψηφίους σας;

ΑΠ: Επιθυμώ να κάνω προεκλογική εκστρατεία για το πρόγραμμά μου και όχι εναντίον κάποιων άλλων. Επιθυμώ να πείσω τον κόσμο για το δικό μου πρόγραμμα. Θέλω προ πάντων να αναμορφώσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την κορυφή ως τα νύχια.

Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πλέον μόνο με τα θέματα τα οποία δεν μπορούν τα ίδια τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν μόνα τους, πχ. στην πολιτική εμπορίου, κλίματος, την νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της διεθνούς φοροδιαφυγής και φορο-απάτης.

Πρέπει πάλι να φροντίσουμε για περισσότερη δικαιοσύνη, τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών.

Η εθνικοποίηση η οποία ενισχύθηκε, λόγω της κρίσης, απειλεί, όχι μόνο, να προκαλέσει στους ανθρώπους περισσότερη ανασφάλεια ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά στρέφει και τους λαούς, τον έναν εναντίον των άλλων, ενώ επαναφέρει παλιές προκαταλήψεις. Αυτή είναι μια άσχημη εξέλιξη την οποία καλούμαστε να ανατρέψουμε.

ΕΡ:Πρόσφατα το ΕΛΚ ανέδειξε τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως υποψήφιό του για τις Ευρωεκλογές. Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητά του;

ΑΠ:Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος, τον οποίο προσωπικά εκτιμώ πολύ. Χαίρομαι για την αντιπαράθεση μαζί του και προσβλέπω σε αυτήν.

ΕΡ: Χθες, βρισκόταν στην Αθήνα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τι θα κάνετε εσείς, ως Πρόεδρος της Κομισιόν, διαφορετικά σε ό,τι αφορά την σημερινή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης- η οποία φέρει μάλλον την σφραγίδα της Γερμανίας;

ΑΠ: Είναι πια κοινός τόπος ότι μία πολιτική η οποία είναι μονομερώς στραμμένη στην λιτότητα δεν είναι επιτυχής και αποτελεσματική.

Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμες επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη και την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση.

Βάσει υπολογισμών της Κομισιόν, κάθε χρόνο, οι εθνικοί προϋπολογισμοί χάνουν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, από φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη. Αυτό θα ήταν ένα παράδειγμα για την χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων στην απασχόληση και την ανάπτυξη. 'Αλλο παράδειγμα θα ήταν ένας ευρωπαϊκός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Το μείζον πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε άμεσα είναι ο αγώνας εναντίον της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, η οποία απειλεί σε αρκετές χώρες να διαρρήξει την κοινωνική συνοχή.

ΕΡ: Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διανύει περίοδο, κατά κάποιους ανασυγκρότησης και κατά κάποιους άλλους σοβαρής κρίσης. Το σηματοδοτεί η παρουσία σας σήμερα στην Αθήνα. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

ΑΠ: Απευθύνω έκκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να κρατηθούν ενωμένες και να μην φθαρούν σε εσωκομματικούς ή εσωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Η 25η Μαϊου αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και το ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει πάλι περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, κάτι που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Βρίσκομαι εδώ για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες οι οποίοι επιθυμούν ακριβώς αυτή την Ευρώπη.

ΕΡ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται κριτική ότι απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία εμφανίστηκε αναποφάσιστη, αν όχι διχασμένη. Υπερτερούν για άλλη μια φορά τα μεμονωμένα εθνικά συμφέροντα των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΑΠ: Στην εξωτερική πολιτική, υπάρχουν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες πηγάζουν από γεωγραφικές και ιστορικές σχέσεις και εμπειρίες. Αυτές πρέπει να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα. Αυτές πρέπει να αποτελούν δύναμη και όχι έλλειμμα της Ευρώπης.

Τα γεγονότα αφορούν άμεσα την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει τον εποικοδομητικό ρόλο της, τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της, στην κατεύθυνση της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, την οποία όλοι θα πρέπει να επιθυμούμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών