Ψυχραιμία συνιστά στο Κίεβο ο Γουίλιαμ Χέιγκ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ψυχραιμία συνιστά στο Κίεβο ο Γουίλιαμ Χέιγκ

18:58 | 4/3/14
Προειδοποίηση για επικίνδυνο περιστατικό που θα προκαλέσει σύρραξη στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της «εσκεμμένης πρόκλησης» από τη ρωσική πλευρά, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ.

Ενημερώνοντας τους Βρετανούς βουλευτές για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επαφές του στο Κίεβο, ο κ. Χέιγκ είπε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να πάρει τα εύσημα «διότι αρνήθηκε να ανταποδώσει την πρόκληση» της Ρωσίας. «Τους κάλεσα χθες να διατηρήσουν την ίδια στάση έναντι όλων των περιστάσεων και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ.

Ο Βρετανός υπουργός σχολίασε επίσης ότι εμπιστευτικό έγγραφο που απαθανάτισε φωτογραφικός φακός στα χέρια συμβούλου της Ντάουνινγκ Στριτ τη Δευτέρα δε συνοψίζει την κυβερνητική πολιτική.

Στο έγγραφο αναγραφόταν ότι «η Βρετανία δεν πρέπει για την ώρα να υποστηρίξει εμπορικές κυρώσεις ή να κλείσει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου για τους Ρώσους». Επίσης, επιβεβαίωνε ότι η βρετανική κυβέρνηση, μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε., εξετάζουν την επιβολή περιορισμών στις εκδόσεις βίζας και στα ταξίδι για σημαντικούς Ρώσους αξιωματούχους.

Παράλληλα, το έγγραφο τόνιζε πως οι Βρετανοί υπουργοί πρέπει «να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε συζήτηση (π.χ. στο ΝΑΤΟ) περί έκτακτων στρατιωτικών προετοιμασιών» και να υποστηρίξουν «την έκτακτη δουλειά της Ε.Ε. ως προς την παροχή εναλλακτικού αερίου στην Ουκρανία», καθώς και πετρελαίου «αν η Ρωσία κόψει την παροχή».

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντάγκλας Αλεξάντερ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή γκάφα σε μια πολύ σοβαρή στιγμή». Όπως σχολίασε, η διαρροή «διακινδυνεύει την επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο επί της Ρωσίας όσο και επί των βασικών συμμάχων του».

Βρετανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η βρετανική ρητορική έναντι της Ρωσίας έχει απομακρυνθεί από τις αυστηρές και πιο συγκεκριμένες προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς και ότι συντάσσεται πλέον περισσότερο με την ηπιότερη ρητορική της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών