Ράιχενμπαχ: 9 δισ. ευρώ οι απώλειες από τον ΦΠΑ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ράιχενμπαχ: 9 δισ. ευρώ οι απώλειες από τον ΦΠΑ

09:42 | 12/3/14
Προβληματισμό για τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ, που έχει οδηγήσει σε απώλειες που αντιστοιχούν στο 4,7% του ΑΕΠ (9 δισ.), εξέφρασε χθες κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης της Έκτης Έκθεσης της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με την είσπραξη οφειλών, τον έλεγχο των ιδιωτών μεγάλου πλούτου και την καταπολέμηση της απάτης.

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε παράλληλα και τον προβληματισμό για τη εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση των νέων οφειλών στα 10 δισ. ευρώ. Την κατάσταση, όπως σημείωσε, επιτείνει η ανυπαρξία αγοράς ακινήτων, που θα επέτρεπε τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου κάποιος να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε την αντίθεση της Task Force στα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται από τον Φορολογικό Κώδικα, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικά και δυσανάλογα πέναλτι που δεν μπορούν να εισπραχθούν». Για μια ακόμη φορά η Task Force εμφανίζεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την τρόικα που διατυπώνει επιφυλάξεις για τη μείωση των προστίμων.

Αν και η Ομάδα Δράσης υιοθετεί την εκτίμηση για ανακοπή της ύφεσης το 2014, τα θετικά σημάδια στην κοινωνία θα αργήσουν να φανούν, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα». «Το μέλλον εξαρτάται από το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να έχει βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος και «η ανάπτυξη δεν έρχεται από το πουθενά, απαιτούνται πολλές προσπάθειες για πολλά χρόνια ακόμη», κατέληξε.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επισημαίνεται από την Ομάδα Δράσης είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση περιορίζουν τα εκταμιευμένα δάνεια στα 145 εκατ. ευρώ, κάτι που αμφισβητήθηκε λίγο αργότερα από το υπουργείο Ανάπτυξης, τα στοιχεία του οποίου ανεβάζουν τις εκταμιεύσεις στα 824 εκατ. ευρώ και τις εγκρίσεις δανείων σε 1,2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα περιγράφεται ως δυσεπίλυτο και μέρος του αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσω του Αναπτυξιακού Ταμείου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα, θετική είναι η αποτίμηση από τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, που ανεβάζουν το ποσοστό απορρόφησης της χώρας μας στο 77,1% έναντι 64% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται να στηρίζει πλήρως την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, επιμένοντας στο όφελος των 5,2 δισ. ευρώ που θα επιφέρουν για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις του ίδιου αξιωματούχου, η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί είναι επιτυχημένη καθώς έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες και προσδίδει στις προτάσεις συγκριτικό πλεονέκτημα. Αντίστοιχα, την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης έχει και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας.

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών