Συναίνεση στο νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠ.ΕΣ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συναίνεση στο νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠ.ΕΣ

21:07 | 26/3/14
Με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, να δηλώνει ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις και να διαβεβαιώνει ότι θα επιδιώξει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη».

«Τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν ατζέντα ούτε προαπαιτούμενα για την κυβέρνηση. Άκουσα τις παρατηρήσεις των κομμάτων και αφού τοποθετηθούν και οι φορείς θα αναμένω και συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. Ανοικτός, μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε για τις διατάξεις που αφορούν τον θεσμό του Συμπαραστάτη Δημότη και του Ελεγκτή Νομιμότητας, και για τις οποίες εκφράστηκαν αντιρρήσεις και προβληματισμοί όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Θετικός δήλωσε και στην πρόταση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Ντόλιου, για να πηγαίνουν οι κρατικές επιχορηγήσεις απευθείας στους δήμους και όχι μέσω των Περιφερειών.

«Η τροποποίηση του Καλλικράτη θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της διακομματικής Επιτροπής έτσι ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες και εύρωστους δήμους που να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού ακούσουν και τους φορείς. Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της στο άρθρο του νομοσχεδίου που επιτρέπει «την εκχώρηση ή την ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, για την εξασφάλιση κάθε είδους δημόσιων συμβάσεων, ιδίως έργων προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, ή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Παράλληλα, επέκρινε έντονα το γεγονός ότι έρχεται το νομοσχέδιο δύο μήνες πριν από τις εκλογές κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες.

Για αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κοντογιώργος.

Σειρά αλλαγών πρότεινε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, όπως ο τρόπος επιλογής του Συμπαραστάτη Δημότη να γίνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με διορισμό, ενώ χαρακτήρισε εγκληματικό, ιδιαίτερα αυτή την εποχή όπως είπε, να έχουν τη δυνατότητα οι δήμαρχοι να προσλαμβάνουν, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, προσωπικό με τετράμηνες συμβάσεις. «Υπάρχει ο κίνδυνος να καταργηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνοι. Είναι πρόσφατη η κακή εμπειρία. Όλοι οι δήμαρχοι θα παίρνουν τετραμηνίτες, πρέπει να το προσέξουμε» επισήμανε ο κ. Ντόλιος. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε για «ορισμένα δυσνόητα και σκοτεινά άρθρα του νομοσχεδίου» και «για περίεργες ρυθμίσεις», ενώ έκανε λόγο για ιδιότυπο καθεστώς εξαιρέσεων για αιρετούς, καθώς δεν τίθενται αυτόματα σε αργία, σε περίπτωση που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, επέκρινε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για τη «δημοτική αστυνομία που σε μια βραδιά κατήργησε η κυβέρνηση», όπως είπε, ενώ χαρακτήρισε «εθνοκτόνο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το άρθρο που αφορά τους περιπτεριούχους».

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τονίζοντας ότι προεκλογικά μια τέτοια πρωτοβουλία γεννά πολλά ερωτήματα, ενώ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου για τον Συμπαραστάτη του Δημότη.

«Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών, Γιάννης Κουράκος, έκανε λόγο για «γονατογραφήματα», σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο είναι χωρίς κατευθύνσεις και δεν ακουμπά τον πυρήνα των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσει τη ρύθμιση για τον Συμπαραστάτη του Δημότη καθώς και το θέμα των προσαυξήσεων στα πρόστιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών