Το γερμανικό n-tv.de γράφει για την ιστορία του Σπ. Πρίφτη και τη ζούγκλα της γραφειοκρατίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το γερμανικό n-tv.de γράφει για την ιστορία του Σπ. Πρίφτη και τη ζούγκλα της γραφειοκρατίας

12:49 | 29/3/14
Σπύρος Πρίφτης*: Μια πραγματική ιστορία για τη ζούγκλα της γραφειοκρατίας, οπού όλα τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημερώσεις δεν δημοσίευσαν αυτήν την είδηση, που είναι κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση, από τις 20 Μαρτίου το γερμανικό n-tv γράφει για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως π.χ. ταξί-άδειες φορτηγών που μόλις τώρα τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης γράφουν, ποιοι φοβήθηκαν αυτό το δημοσίευμα; ...


Διαβάστε το μεταφρασμένο άρθρο του n-tv.de:

Η Ελληνική κυβέρνηση καυχιέται με τις μεταρρυθμίσεις της. Ο Σπύρος Πρίφτης όμως δεν παρατηρεί καμία από αυτές. Εδώ και τρία χρόνια του απαγορεύει η γραφειοκρατία να ανοίξει ένα κομμωτήριο. Προφυλάσσουν την οικονομία από τον ανταγωνισμό όπως στην Σοβιετική Ένωση.

Την επαγγελματική του πορεία άρχισε ο Σπύρος Πρίφτης από το Αχαράβη, από ένα μικρό χωριό στο νησί των διακοπών της Κέρκυρας. Το 2010 είχε τελειώσει τις σπουδές του. Το ότι η πορεία του θα τέλειωνε εκεί, ποτέ δεν το πίστεψε. Περισσότερα από τρία χρόνια η ελληνική γραφειοκρατία τον καθυστερεί. Του απαγορεύουν να ασχοληθεί με το επάγγελμα του, το οποίο έχει μάθει. Ο Σπύρος Πρίφτης δεν πρόκειται να ανοίξει μία τράπεζα ή μια καρδιολογική κλινική αλλά ένα κομμωτήριο.

Βασικά η διοίκηση έπρεπε να χαίρεται, ότι ο Σπύρος Πρίφτης μέσα στην κρίση, θέλει να ανοίξει ένα νέο μαγαζί. Από το 2008 η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν 25%. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, Στους νέους κάτω των 25 ετών είναι μάλιστα το ποσοστό περίπου 59%. Ωστόσο για τους γραφειοκράτες, το όνειρο του για να αποκτήσει ένα δικό του μαγαζί, είναι για αυτούς μια απειλή.

Ο Πρίφτης είχε φοιτήσει σε μια ιδιωτική σχολή στην Αθήνα. Οι Αρχές δεν αναγνωρίζουν Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα απολυτήρια τους. Τελικά θέλουν τα κρατικά ιδρύματα να μην έχουν ανταγωνισμό. Δυο χρόνια επαγγελματική εμπειρία χρειάζεται ένας κομμωτής να επιδείξει, προτού ανοίξει ένα δικό του κομμωτήριο. Από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση άλλαξε κάτι. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για αυτούς, που αποφοίτησαν από Δημόσια Σχολή.


"Πραγματική απελευθέρωση δεν θα υπάρξει ποτέ"

Ο Σπύρος Πρίφτης είναι μόνο μία περίπτωση από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων. Η ανατριχιαστική του ιστορία δείχνει την έκταση της ελληνικής αδιαφορίας. "Όταν πρόκειται για την ιδιωτική εκπαίδευση, έχει η Ελλάδα νόμους όπως η Σοβιετική Ένωση. Μια πραγματική απελευθέρωση δεν θα υπάρξει ποτέ σε αυτή τη χώρα", λέει ο Πρίφτης. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει τίποτα για να το σταματήσει."


Με την άδεια του κράτους εισέπρατταν λεφτά.

Πεθαμένοι εισέπρατταν την σύνταξη, δήθεν τυφλοί και άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτούσαν με δόλο επιδόματα. Το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα είναι πλούσιο σε αδικίες, που κραυγάζουν για μεταρρύθμιση. Ο Σπύρος Πρίφτης αγωνίζεται εναντίων των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων". Αυτά είναι εκατό επαγγέλματα στα οποία το κράτος έβαζε εμπόδια για να παρεμποδίσει την είσοδο. Σε αυτούς ανήκουν αρχιτέκτονες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι αλλά επίσης ταξιτζήδες και μεταφορείς. Οι αρχές καθόριζαν ταρίφες, χορηγούσαν άδειες, προβλέποντας αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης. Τα πάντα εξυπηρετούσαν ένα σκοπό: να δημιουργήσουν προσοδοφόρα καρτέλ με τεχνητά κέρδη και να αποκλείσουν κάθε ανεπιθύμητο ανταγωνισμό.

Πριν μερικά χρόνια χωρίς την άδεια μεταφοράς κανένας δεν μπορούσε να μεταφέρει κάτι. Ιδιώτες δεν μπορούσαν να νοικιάσουν ένα μεγάλο φορτηγό. Εάν ήθελε να μεταφέρει κάποιος έπιπλα από το ΙΚΕΑ στο σπίτι του ή να μετακομίσει θα έπρεπε να το αναθέσει σε μια εταιρεία. Από τη δεκαετία του '70, δεν είχε χορηγηθεί καμία νέα άδεια. Είχαν ως εκ τούτου κληροδοτηθεί σαν οικογενειακά κειμήλια. Διαπραγματευόντουσαν σαν χρεόγραφα. Μέχρι έως 300.000 ευρώ πωλούσαν οι οδηγοί, που ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν, την άδεια του κράτους. Για πολλούς μεταφορείς, τα χρήματα, που εισπράχθηκαν αντικατέστησαν μια επί πλέον σύνταξη γήρατος.


Χαμένοι στην ζούγκλα της γραφειοκρατίας.

Η κατάργηση αυτών των κλειστών επαγγελμάτων είναι εδώ και καιρό ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διεθνών πιστωτών στην Ελλάδα. Μόνο υπό την πίεση της τρόικας, η βουλή με το ζόρι, ενέκρινε δύο νόμους. Τα υπουργεία εξέδωσαν επίσης για κάθε επάγγελμα αμέτρητα διοικητικά διατάγματα. Ο Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας καυχήθηκε πέρυσι, σχεδόν ότι τα τρία τέταρτα των κλειστών επαγγελμάτων είχαν απελευθερωθεί.

Συχνά τα εμπόδια έχουν μειωθεί αλλά δεν καταργηθήκαν εντελώς. Από το 2010, μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει αίτηση για άδεια φορτηγού στην Ελλάδα. Από τότε, σύμφωνα με το Bloomberg μόλις 63 νέες άδειες χορηγήθηκαν. Όμως επιπλέον, αποκλείστηκαν σημαντικά επαγγέλματα. Υπάρχουν μεταβατικοί περίοδοι. Στην ζούγκλα των γραφειοκρατικών κανόνων, μπορεί να βρει κάποιος περαιτέρω επαρκείς λόγους για να περιορίσει την πρόσβαση, όπως δείχνει η τύχη του Σπύρου Πρίφτη.

"Αυτό δεν είναι επαρκές σε κάθε περίπτωση. Η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα επαγγέλματα της πιο γρήγορα", είπε ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας."Το κράτος πρέπει να βρει μια λύση, πώς να αποζημιώσει τους πληγέντες των δικαιούχων σύνταξης για την απώλεια που προκλήθηκε σε αυτούς. Αλλιώς θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει αυτές τις μεταρρυθμίσεις."


Οι επίτροποι της ΕΕ είναι ανίσχυροι

Ο Σπύρος Πρίφτης δεν μπορεί να αγοράσει την άδεια για να ανοίξει το κομμωτήριο. Το κράτος θα πρέπει να κάνει μόνο ένα πράγμα για τον τερματισμό οδύσσειάς του. Να αναγνωρίσει το πτυχίο του. Μέχρι τότε πρέπει να παραμείνει άνεργος. Το χωριό του της Αχαράβης έχει 800 κατοίκους, η κοντινότερη πόλη είναι χιλιόμετρα μακριά. Για ένα κομμάτι ψωμί δεν θέλει να δουλέψει δύο χρόνια και περισσότερο ως βοηθός σε άλλο κομμωτήριο.

Αντ' αυτού προσπάθησε να πάρει βοήθεια από ανώτερη αρχή. Έγραψε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης ο Πρίφτης παραπονέθηκε στο Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον αρμόδιο για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier. "Έχω χάσει την αίσθηση σε πόσους ξένους αξιωματούχους, έχω απευθυνθεί για την περίπτωση μου," είπε ο Πρίφτης.

Κάποιος έλεγξε το αίτημά του. Ο Barnier έγραψε το Νοέμβριο στην απάντησή του Πρίφτη, στην οποία ήταν παρούσα η n-tv.de. Η περίπτωσή του αφορά το ζήτημα, του τι είδους αποδεικτικά στοιχεία είναι αναγκαία για την πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα. Αυτό είναι πρωτίστως μια τοπική υπόθεση μέλους της Ε.Ε. Ωστόσο, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της αξιολόγησης, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα, ιδιαίτερα μέσω μιας πιο διαφανούς κανονιστικού πλαισίου στα κράτη μέλη.


Επίσης έγραψε, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Υγείας, του οποίου οι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για την έγκριση στα κομμωτήρια. Για μια ικανοποιητική απάντηση περιμένει ο Σπύρος Πρίφτης μέχρι σήμερα.

(μετάφραση idemocracygreece)


Διαβάστε το άρθρο του n-tv.de:

Wie Griechenland Reformen verschleppt
Spyros' Odyssee

Die griechische Regierung prahlt mit ihren Reformen. Spyros Priftis merkt davon nichts: Seit drei Jahren verbieten ihm Bürokraten, einen Frisörladen aufzumachen. Sie schützen die Wirtschaft vor Wettbewerb "wie in der Sowjetunion".

Wann seine Reise angefangen hat, weiß Spyros Priftis aus Acharavi, einem kleinen Ort auf der Urlaubsinsel Korfu, genau. Schon Ende 2010 hat er seinen Abschluss gemacht. Dass sie jemals endet, glaubt er aber nicht. Seit mehr als drei Jahren behindert ihn die griechische Bürokratie. Sie verbietet ihm, in dem Beruf zu arbeiten, den er gelernt hat. Spyros Priftis will keine Investmentbank eröffnen. Keine Waffenfabrik. Und auch keine Herzklinik. Sondern einen Frisörladen.

Eigentlich müsste sich die Verwaltung freuen, dass Spyros Priftis mitten in der Krise ein neues Geschäft aufmachen will. Seit 2008 ist Griechenlands Wirtschaft um fast ein Viertel geschrumpft. Hunderttausende Jobs wurden ausgelöscht. Mehr als jeder vierte Grieche ist arbeitslos. Bei den Jugendlichen unter 25 Jahren haben sogar rund 59 Prozent keinen Job. Doch für die Bürokraten ist sein Traum vom eigenen Laden eine Bedrohung.

Denn Priftis hat an einer privaten Friseurschule in Athen gelernt. Private Ausbildungsinstitute und ihre Abschlüsse erkennen die Behörden aber nicht an - schließlich will man den staatlichen Einrichtungen nicht das Wasser abgraben. Zwei Jahre Berufserfahrung musste ein griechischer Frisör bislang vorweisen, bevor er seinen eigenen Salon aufmachen durfte. Auf Druck der EU hat die Regierung die Regel inzwischen gekippt. Aber eben nur für Coiffeure mit staatlichem Abschluss.


"Echte Liberalisierung wird es nie geben"

Spyros Priftis ist nur einer von hunderttausenden Arbeitslosen, aber seine haarsträubende Geschichte zeigt das ganze Ausmaß der griechischen Malaise. "Wenn es um private Ausbildung geht, hat Griechenland Gesetze wie die Sowjetunion. Eine echte Liberalisierung wird es in diesem Land niemals geben", sagt Priftis. "Auch die EU-Kommission tut nichts, um das zu stoppen."

Mit 240 Milliarden Euro greifen EU, Internationaler Währungsfonds (IWF) und Europäische Zentralbank (EZB) den Hellenen unter die Arme. Oberste Priorität für die Troika: die gigantische Schuldenlast des Landes senken. Die Athener Regierung konzentriert sich daher auf drakonische Sparmaßnahmen, um das Haushaltsdefizit zu senken. Und prahlt fleißig mit ihren Erfolgen: Ohne den Schuldendienst erwirtschaftet sie inzwischen wieder einen Überschuss. Nach sechs Jahren brutaler Rezession im Schuldenstaat soll die Wirtschaft 2014 erstmals wieder wachsen, glaubt das griechische Finanzministerium.

Doch Veränderungen, die das System bedrohen, vermeidet die griechische Regierung. Tausende Beamte demonstrieren gegen ihre Entlassung. Die Öffnung der Wirtschaft und der Kampf gegen Steuerhinterziehung gehen viel zu langsam voran. Wenn das Land wachsen und jemals seine Schulden zurückzahlen will, muss es solche schmerzhaften Strukturreformen aber durchziehen. Die Troika hat die Verschleppung deshalb wiederholt kritisiert. Fast sieben Monate verweigerten die Kontrolleure Athen die Auszahlung der nächsten Kredittranche. Am Dienstag gaben sie die Hilfe frei.


Staatliche Lizenz zum Abkassieren

Tote, die Rente kassieren, vermeintlich Blinde, die Behindertenhilfe erschleichen: Griechenlands Wirtschafts- und Sozialsystem ist reich an Missständen, die nach Reformen schreien. Spyros Priftis kämpft mit einem ganz besonderen: den sogenannten "geschlossenen Berufen". Das sind hunderte Jobs, bei denen der Staat jahrelang allerlei Hürden aufbaute, um den Zugang zu erschweren. Architekten, Rechtsanwälte und Notare gehören dazu, aber auch Taxifahrer und Transporteure. Die Behörden legen Tarife fest, vergeben Lizenzen, stellen strenge Zulassungsvorschriften auf. Alles dient einem Ziel: Lukrative Kartelle mit künstlichen Profiten zu schaffen und sie vor unliebsamem Wettbewerb abzuschotten.

Ohne Transportkonzession durfte bis vor wenigen Jahren in Griechenland niemand etwas befördern. Privatpersonen konnten keine LKWs mieten. Wollte man Möbel von IKEA nach Hause schaffen oder umziehen, musste man eine Firma beauftragen. Seit den 70er Jahren hatte der Staat keine neuen Lizenzen vergeben. Sie wurden deshalb in Griechenland wie Erbstücke vermacht. Und gehandelt wie Wertpapiere: Für bis zu 300.000 Euro verkauften Fahrer, die sich zur Ruhe setzen wollen, die staatliche Erlaubnis zum Abkassieren weiter. Bei vielen Transporteuren ersetzt sie die Altersvorsorge.


Verloren im bürokratischen Dickicht

Die Abschaffung solcher geschlossenen Berufe ist seit Jahren eine der zentralen Forderungen von Griechenlands internationalen Geldgebern. Erst auf Druck der Troika hat das Parlament dazu widerwillig zwei Gesetze verabschiedet. Die Ministerien erließen zusätzlich für jeden einzelnen Beruf unzählige Verwaltungsdekrete. Finanzminister Stournaras rühmte sich im vergangenen Jahr, fast drei Viertel der geschlossenen Berufe seien nun liberalisiert.

Ob das stimmt, liegt allerdings im Auge des Betrachters. Oft wurden die Hürden nur aufgeweicht statt vollständig abgeschafft: Schon seit 2010 kann sich jeder in Griechenland um eine LKW-Konzession bewerben. Seitdem wurden laut Bloomberg aber gerade einmal 63 neue Lizenzen vergeben. Zudem wurden wichtige Berufe ausgeklammert. Es gibt Übergangsfristen. Und im Dickicht der bürokratischen Vorschriften lassen sich weiter genug Gründe finden, um den Zugang zu beschränken, wie das Schicksal von Spyros Priftis zeigt.

"Das reicht auf keinen Fall aus. Griechenland muss seine Berufe schneller öffnen", sagt Professor Alexander Kritikos vom Deutschen Institut für Wirtschaftsforschung. "Der Staat muss eine Lösung finden, wie er die Betroffenen mit Rentenansprüchen für den Verlust ihrer künstlich erzeugten Profite entschädigen kann. Sonst werden sie alles tun, um diese Reformen zu verhindern". 


Auch EU-Kommissare sind machtlos

Spyros Priftis kann sich die Erlaubnis zum Haareschneiden nicht kaufen. Der Staat bräuchte bloß eines tun, um seine Odyssee zu beenden: seinen Abschluss anerkennen. Bis dahin muss Priftis arbeitslos bleiben. Sein Dorf Acharavi hat 800 Einwohner, der nächste größere Ort liegt kilometerweit entfernt. Und für einen Hungerlohn noch einmal zwei Jahre als Praktikant in einem anderen Frisörladen will Priftis nicht arbeiten.

Stattdessen hat er versucht, sich Hilfe von höchster Stelle zu holen. Er schrieb an den Internationalen Währungsfonds. Auch bei EU-Währungskommissar Olli Rehn, Wettbewerbshüter Joaquin Almunia und Binnenmarktkommisar Michel Barnier hat Priftis sich beschwert. "Ich habe den Überblick verloren, an wie viele ausländische Würdenträger ich mich mit meinem Fall schon gewandt habe", sagt Priftis.

Man habe seine Anfrage geprüft, schrieb Barnier im November in seiner Antwort an Priftis, die n-tv.de vorliegt. Sein Fall betreffe die Frage, welche Art von Nachweis für den Zugang zu bestimmten Berufen nötig sei. Das sei vor allem eine nationale Angelegenheit. "Allerdings hat die Kommission den Beginn einer Evaluation angekündigt, um den Zugang zu Berufen zu verbessern, besonders durch ein transparenteres Regelwerk in den einzelnen Mitgliedsstaaten".

Auch an den griechischen Premierminister Antonis Samaras und an Finanzminister Giannis Stournaras hat er geschrieben. Und an den Gesundheitsminister, dessen Beamte für die Zulassung von Frisörsalons zuständig sind. Auf eine zufriedenstellende Antwort wartet Spyros Priftis bis heute.

Σπύρος Πρίφτης*
Αναγνώστης
Σχετικά άρθρα:
Το ΔΝΤ δικαιώνει Κερκυραίο κουρέα (video)
Σπ. Πρίφτης: Η Ελλάδα στο δρόμο για την ανάπτυξη, χάος για να ανοίξεις ένα κουρείο! (video)
Έφτασε μέχρι τον Olli Rehn για να ανοίξει ένα κουρείο (video)
Αναγνώστης καταγγέλλει για ψεύτικη μεταρρύθμιση του υπουργείου υγείας
Δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας LE FIGARO.FR για τον Κερκυραίο κουρέα Σπύρο Πρίφτη
Η απάντηση του Υπ. υγείας σε ερώτηση του Σπ. Πρίφτη για το επάγγελμα του κουρέα

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών