«Βρείτε τα με την τρόικα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Βρείτε τα με την τρόικα»

07:29 | 6/3/14
«Αν ήμουν η Τράπεζα της Ελλάδος θα κοίταζα να βγάλω τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του Ευρωπαίου επόπτη, δηλαδή της ΕΚΤ»...

Με αυτή τη δήλωση, ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο χθες στις Βρυξέλλες, προσδιόρισε την θέση των 17 υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

«Θα ήταν το λιγότερο περίεργο αν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωνε αποτελέσματα διαφορετικά από αυτά της ΕΚΤ», διευκρίνισε κουνώντας ουσιαστικά το δάχτυλο στις ελληνικές αρχές, των οποίων η αξιοπιστία κρίνεται καθημερινά ενώπιων των αγορών και των εταίρων.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η διεξαγωγή των stress tests ως προς την μεθοδολογία δεν είναι αρμοδιότητα του Εurogroup ή της τρόικας, δεν βρίσκονται στο μνημόνιο με την αυστηρή έννοια, όμως «τα αποτελέσματά τους αφορούν τους 17 υπουργούς και την τρόικα αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με δημόσιο χρήμα».

Διευκρίνισε ότι «εφόσον τα αποτελέσματα παίρνουν οποιαδήποτε τιμή πάνω από το μηδέν αυτό συμβαίνει» και «τα χρήματα στο ΤΧΣ είναι το δημόσιο χρήμα για το οποίο έχει άποψη και το Εurogroup και η Τρόικα». Μέχρι όμως την στιγμή που οι τράπεζες θα λάβουν χρήματα από εκεί θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των τραπεζιτών να αντλήσουν κεφάλαια από τους μετόχους και την αγορά.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί η αντίληψη ότι οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ένα σημαντικό περιθώριο, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη, ρόλο που έχουν απολέσει εδώ και καιρό.

Ανεπαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στην πραγματική οικονομία και δεν μπορούν να μεταφέρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ και τη ΕΤΕπ στην αγορά, διαιωνίζοντας τη σημερινή νοσηρή κατάσταση.

Συνεπώς, το ερώτημα αν οι τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τρόικας έχει αρνητική απάντηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα stress test της αρμοδιότητας της Τραπέζης της Ελλάδος δεν αποτελούν αποκλειστικά δική της ευθύνη. Η ανακεφαλαιοποίηση όμως με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων είναι ευθύνη των 17 υπουργών.

Η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να τα βρει με τη τρόικα, αν θέλει να ελπίζει σε εκταμίευση των χρημάτων που θα απαιτηθούν για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο. Ο αξιωματούχος απέφυγε να διευκρινίσει αν με τη δόση αυτή εξαντλούνται τα ποσά που έχουν μείνει στο ελληνικό πακέτο και δεν ανακοίνωσε σε πόσες δόσεις θα γίνουν οι καταβολές, όμως ξεκαθάρισε πως άλλη αποστολή της τρόικας πριν από τις ευρωεκλογές είναι απίθανο να γίνει. Για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα όμως η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τους απεσταλμένους των εταίρων.

Οι τελευταίοι θα ενημερώσουν το Εurogroup τη Δευτέρα, όμως για να αρχίσει ροή χρήματος, όπως διευκρίνισε και ο Κλάους Ρέγκλιγκ «χρειάζεται ολοκλήρωση της συμφωνίας», έστω και σε επίπεδο τρόικας κυβέρνησης. Το Εurogroup θα ενημερωθεί από το euro working group στη συνέχεια και θα ορίσει milestones και υποδόσεις.

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών