ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές από τον Μ. Ντράγκι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές από τον Μ. Ντράγκι

11:21 | 3/4/14
Παρά την πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης σε χαμηλό τεσσάρων ετών, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών δεν περιμένουν κάποια κίνηση από την ΕΚΤ σήμερα στα επιτόκια, ούτε στην «αντισυμβατική» πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί σήμερα την τακτική συνεδρίαση καθορισμού πιστωτικής πολιτικής, την οποία θα ακολουθήσει η συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτης.

Αρκετά στελέχη της ΕΚΤ, τις τελευταίες ημέρες μιλούν δημοσίως για την δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων κάτω από το μηδέν (να χρεώνει δηλαδή τις τράπεζες για να αποθέτουν το ρευστό τους στην ΕΚΤ) ή ακόμη και την εισαγωγή μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» με αγορές ομολόγων, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα κατευθείαν μείωσης του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από το αρνητικό ρεκόρ του 0,25% όπου κινείται σήμερα.
Παρά πάντως τις φραστικές δηλώσεις, η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περιμένουν να χρησιμοποιηθεί κανένα από τα παραπάνω εργαλεία, μολονότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει κάτω από το 1% επί έξι μήνες.

Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα προτιμά να κρατήσει αυτά τα όπλα στην φαρέτρα της, για περίπτωση οικονομικού σοκ από το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο 3 από τους 57 οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, πιστεύουν ότι θα μειωθεί το επιτόκιο. Οι 3 είναι η Credit Agricole CIB και η Danske Bank που περιμένουν μείωση επιτοκίου στο 0,15% και η Goldman Sachs που περιμένει μείωση στο 0,1%.

Πάντως να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι είναι τόσο χαμηλές οι προσδοκίες για δράση, αν αποφασιστεί εντέλει κάποια κίνηση, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στις αγορές.

Στις επιλογές που δίνονται κάποιες πιθανότητες, οι οικονομολόγοι περιλαμβάνουν την εισαγωγή νέου προγράμματος LTRO. Τα έκτακτα 3ετή δάνεια προς τις τράπεζες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους καθώς πλησιάζουν την λήξη, στις αρχές του 2015, και οι παρατηρητές δεν αποκλείουν νέο γύρο που όμως «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την οικονομία», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi τον Δεκέμβριο.

Ενδεχόμενη επιλογή παραμένει και η αναστολή του προγράμματος «αποστείρωσης». Αν η ΕΚΤ σταματήσει την «αποστείρωση» των αγορών ομολόγων, με την οποία απορροφά τμήμα της ρευστότητας που διοχετεύει στην αγορά, το ρευστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αυξηθεί κατά περίπου 175 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών