Κέρι: Σκηνοθετημένη κρίση με ρώσους πράκτορες στην Ουκρανία – Αρχίζει νέα διπλωματική προσπάθεια | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κέρι: Σκηνοθετημένη κρίση με ρώσους πράκτορες στην Ουκρανία – Αρχίζει νέα διπλωματική προσπάθεια

01:24 | 9/4/14
Τετραμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα λάβει ώρα την επόμενη εβδομάδα, σε μία νέα προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η Ε.Ε.

Η διάσκεψη συμφωνήθηκε εν μέσω των βίαιων επεισοδίων που συνταράσσουν από την Κυριακή τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ, του Χαρκόβου και του Λουχάντσκ, με τη Δύση να σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας.

Την Τρίτη, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Μόσχα πως προσπαθεί να δημιουργήσει μία «σκηνοθετημένη κρίση», στην ανατολική Ουκρανία, επιστρατεύοντας «πληρωμένους πράκτορες», και με απώτερο σκοπό να «αποσταθεροποιήσει» την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

«Απλούστατα, αυτό που βλέπουμε από την πλευρά της Ρωσίας είναι μία παράνομη και αθέμιτη προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί ένα αυτοκυρίαρχο κράτος, και να δημιουργηθεί μία σκηνοθετημένη κρίση, με πληρωμένους πράκτορες [που δρουν] πέρα από ένα διεθνές σύνορο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

«Είναι προφανές πως ρωσικές ειδικές δυνάμεις και πράκτορες έχουν υπάρξει ο καταλύτης πίσω από το χάος των τελευταίων 24 ωρών», συμπλήρωσε ο κ. Κέρι, προειδοποιώντας πως οι ταραχές στην ανατολική Ουκρανία «θα μπορούσαν να είναι η εφευρεμένη αφορμή για στρατιωτική επέμβαση, σαν αυτό που είδαμε στην Κριμαία».

Το κατηγορώ του κ. Κέρι ήλθε λίγες ώρες αφότου ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε εκ νέου κάθε εμπλοκή της Μόσχας στα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

«Κανείς δεν πρέπει να επιδιώκει να ρίξει το βάρος σε κάποιον άλλον», σχολίασε λιτά από τη Μόσχα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, απηχώντας ουσιαστικά ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ την Δευτέρα, μέσω της οποίας καλούσε την Ουκρανία να σταματήσει να κατηγορεί τη Ρωσία «για τα σημερινά της προβλήματα».

Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην επέμβει στην ανατολική Ουκρανία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν, κάνοντας λόγο για κίνδυνο «ιστορικού λάθους» από την πλευρά του Κρεμλίνου.

Η Συμμαχία εκτιμά πως η Ρωσία διαθέτει περίπου 40.000 άνδρες κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, με τη Δύση να έχει πολλάκις εκδηλώσει την ανησυχία της πως η Μόσχα έχει εδαφικές βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν ευμεγέθεις ρωσόφωνοι πληθυσμοί.

Την ίδια στιγμή, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Στο Χάρκοβο, η Αστυνομία κατόρθωσε να θέσει τέλος στην κατάληψη κυβερνητικού κτηρίου από ρωσόφιλους διαδηλωτές, προχωρώντας σε 70 περίπου συλλήψεις.

Άκαρπες είχαν αποβεί ωστόσο ως το βράδυ της Τρίτης οι προσπάθειες διάλυσης των καταλήψεων κυβερνητικών κτηρίων στο Ντόνετσκ και το Λουχάντσκ.

Ειδικότερα στο Λουχάντσκ, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως, οι «ακραίοι» που έχουν καταλάβει βάση της Υπηρεσίας στην πόλη έχουν «παγιδεύσει» το κτίσμα με εκρηκτικά, κρατώντας παράλληλα περίπου 60 ομήρους.

Οι καταληψίες διαψεύδουν πως έχουν στην κατοχή τους εκρηκτικά ή ομήρους, αντιτείνοντας ωστόσο πως έχουν καταλάβει το οπλοστάσιο, όπου βρήκαν αυτόματα όπλα.

Τεταμένη ωστόσο ήταν η ατμόσφαιρα και στο ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, όπου έπεσαν γροθιές όταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγόρησε την μεταβατική κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του δεξιού κόμματος Σβόμποντα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών