«Με κανόνες ανταγωνισμού όλες οι διαδικασίες» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Με κανόνες ανταγωνισμού όλες οι διαδικασίες»

17:59 | 28/4/14
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, με την αξία τους να αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 40%, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 2013 τα 420 εκατ. ευρώ...

Όμως και οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, σηματοδοτώντας τη δυναμική στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Παναγιώτης Αθανασόπουλος, μιλώντας στο Ελληνο- Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που γίνεται στην Αθήνα.

«Αναπόφευκτα, οι επαφές και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται το γεγονός ότι η Κίνα έχει αυξήσει τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ για την ενίσχυση των χρηματικών πηγών του ταμείου.

Επίσης, η Κίνα αγόρασε ελληνικά ομόλογα, όταν το ελληνικό κράτος αναζητούσε με ιδιαίτερη δυσκολία ρευστότητα στα τέλη του 2010. Τέλος, η κινεζική τράπεζα ανάπτυξης έχει ιδρύσει ένα ειδικό κεφάλαιο, αρχικού ύψους 5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να παράσχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινότητα που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία. Η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, έχει την τύχη να βρίσκεται δίπλα της η Κίνα, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στον τουρισμό και στο εμπόριο της Ελλάδας αλλά και στις επενδύσεις», είπε ο κ. Αθανασόπουλος.

Στον κλάδο του Τουρισμού, το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα αποτέλεσε η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από κινέζικη εταιρεία αερογραμμών μεταξύ Πεκίνου και Αθηνών από το καλοκαίρι του 2011. Εντός μίας πενταετίας, από το 2008, το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα αυξήθηκε κατά 202%. Ως αποτέλεσμα, το 2013 ήρθαν στην Ελλάδα 28,3 χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες. Βεβαίως, η ενίσχυση του τουριστικού κύματος δεν είναι μονόπλευρη, ανέφερε επίσης ο κ. Αθανασόπουλος, κάνοντας εκτενή αναφορά στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επισήμανε ότι «μετάθεση στο μέλλον της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν από σήμερα να αξιοποιηθούν καλύτερα, βλάπτει τη συνολική οικονομία αφού στερεί από αυτήν έσοδα από φόρους και θέσεις εργασίας, δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις και την αποφασιστικότητα για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Οικονομίας».

«Άλλωστε, κάθε πράξη διάθεσης περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου γίνεται με κανόνες ανταγωνισμού, πλήρους διαφάνειας αποτίμησης αξίας και ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πιστεύουμε επίσης ότι το έργο μας είναι κύρια αναπτυξιακό. Μετάθεση στο μέλλον όχι μόνο απαξιώνει το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο, αλλά αναβάλλει την ανάκαμψη, αναστέλλει την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού είπε ότι ένας όμιλος ελληνικών, κινεζικών και αραβικών συμφερόντων θα αναπτύξει αυτή την περιοχή τα επόμενα 10-15 χρόνια, θα δημιουργήσει ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά κέντρα, γραφεία, κλπ μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο και ακάλυπτων χώρων 4.000 στρεμμάτων. «Θα επενδύσει άμεσα περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων και από χρήστες- αγοραστές θα είναι σαφώς υψηλότερο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό project στη χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο. Δεν αναβάλαμε την απόφαση σε αναζήτηση μελλοντικής καλύτερης στιγμής. Δεν διστάσαμε να δούμε το κόστος της μη απόφασης. Ξέρουμε ότι όταν το project ξεκινήσει, θα φέρει και άλλα μεγάλα, θα δημιουργήσει κίνητρο για κάθε είδους επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα και στους βιομηχανικούς κλάδους που σχετίζονται με την κατασκευή. Επίσης στον τουρισμό, στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών, στην ποιότητα ζωής αλλά και στην οικονομία από άμεσα και έμμεσα έσοδα. Θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών