«Ο,τι και να διαλέξετε, πρέπει να μπείτε στο παιχνίδι» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ο,τι και να διαλέξετε, πρέπει να μπείτε στο παιχνίδι»

09:20 | 17/4/14
Διαβάστε το άρθρο της Νίκης Τζαβέλας, νυν ευρωβουλευτού και υποψήφιας στις προσεχείς ευρωεκλογές με τη ΝΔ...

Πριν από λίγο καιρό είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μια ομάδα νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το παγκόσμιο φαινόμενο των start ups.


Βασικό μέρος της παρουσίασής μου ήταν το πακέτο Ορίζοντας 2020, το οποίο συγκρότησε η Ε.Ε. για να πει απλά ότι έχουμε άλλα 6 χρόνια για να φτάσουμε στο επίπεδο έρευνας και καινοτομίας που έχουμε ανάγκη ως ήπειρος.

Με τον Ορίζοντα 2020, καταφέραμε να εισάγουμε μια διαδικασία Fast Track για την Καινοτομία με γνώμονα τη λογική που θα επιταχύνει την εμπορευματοποίηση, τη διάχυση της καινοτομίας και την επιτάχυνση του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει η ιδέα, πραγματικότητα στην αγορά.

Με το σύστημα Fast Track, αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στον Ορίζοντα 2020, καθώς και η συμμετοχή των Μίκρο Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των αιτούντων για πρώτη φορά (first time applicants) από τον τομέα του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού κοινού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει να έχουν την δυνατότητα τα κράτη μέλη να ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, υπό τον όρο ότι θα είναι για χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων μέτρων όπως π.χ. υποστήριξη και συμβουλές προς νεοϊδρυόμενες και μεταβιβαζόμενες επιχειρήσεις.

Από τη πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί τα κράτη μέλη να δίνουν στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις περίοδο χάριτος για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και για όλους τους λογιστικούς φόρους, ώστε οι εταιρίες να καταβάλλουν φόρους μόνο επί των πραγματικών κερδών που πραγματοποίησαν κατά τα πρώτα έτη.

Συγχρόνως, το πακέτο Ορίζοντας 2020 πρακτικά ανοίγει τις πόρτες και το ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δείχνει το δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις και επιβεβαιώνει για τους επενδυτές την εμπιστοσύνη της Ένωσης στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην νεολαία και στις start-ups. Με απλά λόγια, η Ευρώπη δρα τόσο ως χρηματοδότης, όσο και ως εγγυητής.

Υπάρχουν πολλά που χρειάζονται για τη σωστή οργάνωση μιας επιχειρηματικής πρότασης, για την παρουσίαση, τη χρηματοδότηση και την καθημερινότητά της. Το θέμα είναι πού μπορεί να τα βρει κανείς.

Σε όσους αναρωτιούνται, έχω να πω: Ρωτήστε εκείνους που έχουν πρακτική γνώση και εμπειρία της αγοράς. Ρωτήστε κάθε άνθρωπο που τώρα έχει καλύτερη θέση στις επιχειρήσεις από εσάς. Είτε σας χωρίζει ένα, ή περισσότερα σκαλιά, ξέρει πώς να τα ανεβείτε. Αν έχετε κάνει σωστά την έρευνά σας για το business plan, θα έχετε βρει πολλά τέτοια ονόματα, και με κάποια θα αισθάνεστε ότι μοιάζετε κιόλας.

Επιπλέον, μπείτε στις ιστοσελίδες για τη νεανική και την αυτοφυή επιχειρηματικότητα. Αν ασχολείστε με το διαδίκτυο, μπείτε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής. Μπείτε στην ιστοσελίδα για τις ελληνικές start-ups. Μπείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Αν είστε γυναίκες, μπείτε και στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού ισότητας, για να δείτε ποιες ειδικές ευκαιρίες υπάρχουν για να κλείσει το υπαρκτό χάσμα ανάμεσα στη γυναικεία και την ανδρική επιχειρηματικότητα.

Μπείτε στις ιστοσελίδες των ελληνικών και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Πολλές διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα venture capital, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικώς με την αξιολόγηση επιχειρηματικών προτάσεων. Υπάρχουν seminars και webinars, συνέδρια, hubs, που σκοπό έχουν να οργανωθείτε. Μην τα φοβηθείτε, μην τα βαρεθείτε και ποτέ μην τα κουραστείτε.

Οι ευκολίες που σας είπα υπάρχουν, αλλά ανήκουν σε όποιον τις κατακτήσει. Ο τομέας των εταιρειών πληροφορικής είναι ο μόνος που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα απασχόλησης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας υποδεικνύει ότι έως το 2015 θα ανοίξουνε 900.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιών. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι για κάθε θέση εργασίας που κόβεται γενικά, ανοίγουν σε αυτόν 2,6 θέσεις. Αν είστε γυναίκα, σκεφτείτε ότι η ίση με των ανδρών συμμετοχή σας στο χώρο αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει 9 δισεκατομμύρια ευρώ στο Α.Ε.Π. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι από αυτό θα μπορούσε να βρεθεί στη δική σας και μόνο τσέπη. Μπορείτε να διαλέξετε αν θα είστε εργοδότες ή εργαζόμενοι. Αλλά ό,τι και να διαλέξετε, πρέπει να μπείτε στο παιχνίδι.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών