«Μαύρες προβλέψεις» γερμανικών think tanks για Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Μαύρες προβλέψεις» γερμανικών think tanks για Ελλάδα

11:37 | 17/4/14
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις προβλέψεις τις Αθήνας αλλά και των δανειστών κινείται έκθεση γερμανικών think tanks. Προβλέπει συνέχιση της ύφεσης το 2014 και ανεμική ανάπτυξη το 2015, εκτιμήσεις που αν επιβεβαιωθούν τινάζουν στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην έκθεση υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί το 2014 κατά 0,7% και εν συνεχεία η ανάκαμψη θα είναι 1,2% του ΑΕΠ. Αυτό τη στιγμή που οι επίσημες εκτιμήσεις μιλούν να ανάκαμψη 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 2,9% την επόμενη χρονιά.

Αντίστοιχα «κακές» είναι οι προβλέψεις για την ανεργία: στο 27,8% προσδιορίζεται για φέτος, στο 27,5% για το 2015. Όσο για τις τιμές, αναμένεται ο πληθωρισμός να κινηθεί με αρνητικό πρόσημο και φέτος (-0,8%) και να είναι στο μηδέν το 2015.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι αν προμετρηθεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το έλλειμμα το 2013 είναι 13,2%, γεγονός που σκιάζει την επιτυχία της Ελλάδας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.

Τονίζει πάντως πως με δεδομένο ότι το κόστος της διάσωσης των τραπεζών είναι βάρος που δεν θα επαναληφθεί φέτος και καθώς η ύφεση περιορίζεται, το 2014 το έλλειμμα θα πέσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

Δεδομένης όλης της εικόνας όμως, και σε συνδυασμό με το γεγονός πως η χώρα έχει μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους τη διετία 2015-2016, η εκτίμηση των think tank είναι πως η χώρα δεν θα καταφέρει λόγω «οικονομικής αδυναμίας» να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης από τις αγορές. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο θα απαιτηθεί χρηματοδοτική συνδρομή από τους εταίρους...

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών