Πιο ενεργή συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν οι ΜΚΟ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πιο ενεργή συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν οι ΜΚΟ

01:49 | 17/4/14
Άρχισαν οι δράσεις του προγράμματος «Ανάπτυξη και Δημοκρατία»...

Ξεκίνησαν επίσημα οι δράσεις του προγράμματος «Ανάπτυξη και Δημοκρατία», που υλοποιεί η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με ημερίδα που περιλάμβανε βιωματική δράση για τη διερεύνηση θεμάτων της παγκόσμιας φτώχιας και σεμινάρια για το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) σε περίοδο κρίσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γλυκερία Ράπτη, πρόεδρος του ΔΣ της Πλατφόρμας και διευθύντρια Λογοδοσίας και Οργανωσιακής Ανάπτυξης της ActionAid Ελλάς, επισήμανε τους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι είναι: ενίσχυση του ρόλου και της αποτελεσματικής δράσης των φορέων της ΚτΠ, μέσω της διαμόρφωσης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής,της ενδυνάμωσης του δικτύου και της υιοθέτησης μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας, η αναγνώριση των οργανώσεων της ΚτΠ ως κεντρικού πυλώνα στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η αύξηση συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 θα λάβουν χώρα ενημερωτικές εκστρατείες, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και πανεπιστήμια, παράλληλα με την άσκηση πολιτικής πίεσης για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στον λεγόμενο «τρίτο τομέα», δηλαδή σε δομές, όπως οι συνεταιρισμοί, οι ΜΚΟ και οι κοινωνίες αλληλοβοήθειας, ανέφερε η Μαρίνα Σάρλη, συντονίστρια του προγράμματος. Επιπλέον περιλαμβάνονται δράσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως και της πολιτικής «Ευρώπης-Φρούριο», για να «μην ξαναζήσουμε τραγωδίες όπως στη Λαμπεντούζα και στο Φαρμακονήσι», τόνισε η κ. Σάρλη.

Η κ. Ράπτη υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι φορείς της ΚτΠ αποτελούν τον άμεσο συνομιλητή και συνδιαμορφωτή πολιτικών με το κράτος, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι φορείς παραμένουν απλοί παρατηρητές στο διάλογο για την ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε πως ακόμα και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει οριστεί για να θεσπίσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, οι φορείς της ΚτΠ δεν εκπροσωπούνται.

Στην Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη συμμετέχουν 12 ελληνικές ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών