Χουντής: Οι Ευρωεκλογές να γίνουν ένα μεγάλο δημοψήφισμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Χουντής: Οι Ευρωεκλογές να γίνουν ένα μεγάλο δημοψήφισμα

12:19 | 15/4/14
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, μέσα από τις ευρωεκλογές, «να γίνει πρώτα απ' όλα ένα μεγάλο δημοψήφισμα κατά της πολιτικής της λιτότητας και του νεοφιλευθερισμού» τονίζει σε συνέντευξή του, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

«Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ισχυροποίησης των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να δείξουμε στους λαούς της Ευρώπης, όχι μόνο του Νότου, ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει εναλλακτική λύση, βοηθήστε αυτή την πολιτική» σημειώνει ο Ν. Χουντής, που θα είναι και πάλι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για την έκβαση και τις πολιτικές συνέπειες των ευρωεκλογών, ο κ. Χουντής τονίζει: «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα -η μόνη; Μακάρι να είναι και άλλες- που η Αριστερά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βγει πρώτο κόμμα. Αν η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, πρώτου και δευτέρου, όπως δείχνουν τα πράγματα, στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι πάνω από 5 μονάδες, σημαίνει ότι υπάρχει δυσαρμονία σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική- θα επηρεάσει τις εξελίξεις και από τις επιδόσεις που θα σημειώσουν και άλλα κόμματα.

Με βάση τις εξελίξεις και τις προβλέψεις, πιθανόν να έχουμε κατάρρευση του δεύτερου, του ΠΑΣΟΚ, και όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η κυβέρνηση ακουμπάει σε αυτή τη συνεργασία, πάνω σε αυτό το πακέτο το μνημονιακό, το νεοφιλελεύθερο. Αν ξηλωθεί ένας πόλος, αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουν καινούργια πολιτικά δεδομένα.

 Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που επιδιώκουμε εμείς και δεν το κρύβουμε είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πράγματι να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον απλό λόγο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα μήνυμα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, ότι δεν θέλουμε την πολιτική της λιτότητας».

Αναφορικά με τις μελλοντικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ , ο κ. Χουντής εκτιμά ότι «η πολιτική συνεργασιών δεν σημαίνει να καταγράψεις με βάση τους σημερινούς κομματικούς αυτοπροσδιορισμούς, αλλά να δεις αυτή την κίνηση που θα εκφραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε νέα σχήματα ή σχήματα που κατάλαβαν ότι πρέπει να πάνε αλλιώς. Το κεντρικό ζήτημα είναι να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και με ποσοστό αυτοδυναμίας, εμείς δεν έχουμε αποκλείσει και σε τέτοια περίπτωση να θελήσουμε την ευρύτερη στήριξη».


Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Χουντή ποιο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το διακύβευμα των ευρωεκλογών; 

Απ: Ελπίζω κατά την παραμονή σας να αντιληφθείτε αυτό που θα σας δώσω ως απάντηση. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, έδρα του Ευρωκοινοβουλίου είμαστε, αλλά πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Και ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα -η μόνη; Μακάρι να είναι και άλλες- που η Αριστερά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βγει πρώτο κόμμα.

Ερ: Από το 1936, θαρρώ...

Απ: Ναι. Και για την Ευρώπη είναι ένα καινούργιο ζητούμενο, δεδομένο, είναι θέμα που τους απασχολεί. Επίσης, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα στις ευρωκλογές, που το μυρίζονται -να σας το πω έτσι- θα έχει επίδραση στις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά καθώς μέσα στην προεκλογική μας εκστρατεία είναι η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα, του προέδρου μας, για την προεδρία της Κομισιόν, το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται από πολλές πλευρές. Επομένως, η απάντηση στο ερώτημα που μου θέσατε είναι ότι εμείς θέλουμε, μέσα από τις ευρωεκλογές, να γίνει πρώτα απ' όλα ένα μεγάλο δημοψήφισμα, θα έλεγε κάποιος -και δεν το λέμε μόνον εμείς, το λένε και άλλοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- κατά της πολιτικής της λιτότητας, της Γερμανίας και του νεοφιλευθερισμού και να δοθεί μήνυμα ισχυροποίησης των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να δείξουμε στους λαούς της Ευρώπης, όχι μόνο του Νότου, ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει εναλλακτική λύση, βοηθήστε αυτή την πολιτική. Αυτή είναι η επιδίωξή μας.

Ερ: Το ερώτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, δημοσκοπικά τουλάχιστον, φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια κόπωση, έτσι, τουλάχιστον, το εκφράζουν οι αναλυτές. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι λένε ότι έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί του για να μπορέσει να κερδίσει αυτή τη μάχη. 

Απ: Αυτό, όπως ξέρετε, όπως πολλές φορές θέλουμε να ξεφύγουμε από το ευθύ ερώτημα, θα το δούμε στο χειροκρότημα, στο τελικό αποτέλεσμα, ποια είναι η σημερινή διάθεση των Ελλήνων πολιτών όσο αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Παρά ταύτα, θα ήθελα να πω και με αυτό δείγμα ότι δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, μπορεί κάποιος να έχει κάποιες ενστάσεις, σημαίνει ότι εμείς πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, να θέσουμε τα σωστά διλήμματα, να φύγουν οι φόβοι και οι εκβιασμοί από το εκλογικό σώμα, δηλ. τι κρίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές και με βάση αυτό να κάνουμε πειστική δουλειά, ούτως ώστε -αν θέλετε- αν δεν μας αρέσουν τόσο πολύ οι δημοσκοπήσεις, η ραγδαία ανάταση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό επίπεδο, στην κάλπη δηλ., να συνεχιστεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2012.


Ερ: Πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν οι ευρωεκλογές το ενδεχόμενο να έχουμε σύντομα εθνικές εκλογές στη χώρα, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι εκλογές έρχονται, αλλά, για να σας πω την αλήθεια, μέχρι στιγμής δεν τις έχουμε δει; 

Απ: Μιλάω γι' αυτή την πρόβλεψη, τη δυνατότητα -θα έλεγα βεβαιότητα- αλλά ας κρατηθούμε λιγάκι, γιατί θα μού κάνετε κριτική. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, των ευρωκλογών, όχι μόνο το αποτέλεσμα όπως δείχνουν τα γεγονότα, όχι μόνο το αποτέλεσμα και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ -να πω το κοινότοπο, ότι αν η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, πρώτου και δευτέρου, όπως δείχνουν τα πράγματα, στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι πάνω από 5 μονάδες, σημαίνει ότι υπάρχει δυσαρμονία σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική- θα επηρεάσει τις εξελίξεις και από τις επιδόσεις που θα σημειώσουν και άλλα κόμματα.

 Στην προκειμένη περίπτωση, τα κυβερνώντα κόμματα, το ένα, ο κυρίως κυβερνητικός εταίρος από τα κυβερνώντα κόμματα, αλλά το δεύτερο. Με βάση τις εξελίξεις και τις προβλέψεις πιθανόν να έχουμε κατάρρευση του δεύτερου, του ΠΑΣΟΚ, και όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η κυβέρνηση ακουμπάει σε αυτή τη συνεργασία, πάνω σε αυτό το πακέτο το μνημονιακό, το νεοφιλελεύθερο. Αν ξηλωθεί ένας πόλος, αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουν καινούργια πολιτικά δεδομένα στο ερώτημα που μου θέσατε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που επιδιώκουμε εμείς και δεν το κρύβουμε είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πράγματι να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον απλό λόγο ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα μήνυμα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, ότι δεν θέλουμε την πολιτική της λιτότητας, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης, της εθνικής, θα είναι πρακτικό, ότι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας η δύναμη που ισχυρίζεται ότι έχει εναλλακτικό πρόγραμμα, οπότε καταλαβαίνετε την ποιοτική διαφορά και την ιεράρχηση, τη σύνδεση.


Ερ: Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική στάση από άλλα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ, για να είμαι ακριβής. Βλέπετε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις; Με τη ΔΗΜΑΡ ή με κάποιες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ; 

Απ: Πάντα είχα τη γνώμη -παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, στη μεταπολιτευτική Ελλάδα- ότι το θέμα των συνεργασιών είναι θέμα βεβαίως προγραμματικής συμφωνίας, αλλά δεν είναι θέμα που μπορεί να το δει κανείς στατικά. Δηλαδή, βλέπεις κάποια στιγμή τον πολιτικό, τον κομματικό χάρτη και λες «αυτός είναι πιο κοντά με εκείνον, ενδεχομένως να κάνει», του λες, δεν θέλει, αύριο μπορεί να θέλει περισσότερο ή λιγότερο.

Αυτό το κριτήριο, που πολλές φορές μας δυσκολεύει και μπερδεύει τα πράγματα, δεν νομίζω ότι ισχύει τώρα. Εκ του λόγου ότι υπάρχει πολιτική ρευστότητα, κινούμενη άμμος, το κεντρικό είναι να φανεί ότι εδώ έχουμε μια σύγκρουση δύο κόσμων. Ο ένας είναι ο κόσμος της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης, της λιτότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν διαλυθεί και ένας άλλος που υποστηρίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μνημονιακές πολιτικές.

 Αν αυτή η διχοτομική γραμμή δημιουργεί ανακατατάξεις σε ευρύτερους χώρους, αυτό σημαίνει πως το θέμα της συνεργασίας, δηλαδή πώς θα φτιάξει αυτό το μέτωπο αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ ή και από σήμερα, είναι θέμα εξέλιξης και ζυμώσεων στο εκλογικό σώμα της χώρας, όπου είδατε τι ανατροπές υπάρχουν. Επομένως, πολιτική συνεργασιών δεν σημαίνει να καταγράψεις με βάση τους σημερινούς κομματικούς αυτοπροσδιορισμούς, αλλά να δεις αυτή την κίνηση που θα εκφραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε νέα σχήματα ή σχήματα που κατάλαβαν ότι πρέπει να πάνε αλλιώς.

Αυτή η πρόσκληση θα υπάρχει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το κεντρικό είναι να γίνει αυτή η σύγκρουση στο πολιτικό επίπεδο και στο εκλογικό, το κεντρικό είναι να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και με ποσοστό αυτοδυναμίας, εμείς δεν έχουμε αποκλείσει και σε τέτοια περίπτωση να θελήσουμε την ευρύτερη στήριξη, και, αν αυτό επισυμβεί, τότε νομίζω ότι όλα αυτά μπορούμε να τα συζητάμε κάτω από άλλες προϋποθέσεις.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών