Υπάρχει ζωή και πέρα από την πολιτική | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Υπάρχει ζωή και πέρα από την πολιτική

08:21 | 31/5/14
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις και την διεθνή δραστηριότητά του εμφανίζεται ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, την τελευταία εβδομάδα, από το Βερολίνο, δήλωσε έτοιμος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, προκαλώντας ποικίλες ερμηνείες και αντιδράσεις.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προκαλεί άμεσα ανάγκη για εθνικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου από το “Hertie School of Governance”, για να προσθέσει ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στα μηνύματα που έστειλε ο πολίτης μέσω της κάλπης. Πολλοί ερμήνευσαν την δήλωσή του ως σαφή στήριξη στην κυβέρνηση, ενώ άλλοι στάθηκαν στην λέξη «άμεσα», για να συμπεράνουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο ίδιος πάντως παραμένει, ακόμη και για τους στενούς συνεργάτες του, «σφίγγα» σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γίνεται καθημερινά αποδέκτης μηνυμάτων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα που του μεταφέρουν την ανησυχία των πολιτών και τον παρακινούν να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ανάλογα ερεθίσματα δέχεται στο εξωτερικό, όπου προοδευτικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι ρωτούν επίμονα πώς και πότε θα αναδιοργανωθεί η ελληνική κεντροαριστερά.

Ο ίδιος, όπως λέει χαρακτηριστικά έμπιστος συνεργάτης του, «για την ώρα, ακούει προσεκτικά», ενώ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι δεν κόπτεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή - θεωρεί όμως σημαντική την αποκατάσταση, όχι του ονόματός του, αλλά της προσπάθειας της κυβέρνησής του στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

«Μέλημά του είναι να διαλευκανθούν οι συνθήκες που επικράτησαν, αλλά και η συμπεριφορά οργανωμένων συμφερόντων που έδωσαν μάχη για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους», λέει στο Real.gr στενός συνεργάτης του και επισημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι προκειμένου να κρυφτούν τα πραγματικά προβλήματα και να μην επιτραπεί στην κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε. Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να απολαμβάνει τις διαλέξεις του σε νέους ανθρώπους, στους οποίους επαναλαμβάνει συνεχώς «να μην ερωτευθούν την εξουσία», αλλά και ότι «υπάρχει ζωή και πέρα από την πολιτική».

Από το Βερολίνο και σε ένα ακροατήριο με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάριο Μόντι, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις θυσίες του ελληνικού λαού, τις πρώτες θετικές ενδείξεις της οικονομίας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και, όπως συνηθίζει, καταλόγισε ευθύνες στο διεθνές κατεστημένο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, «καθυστέρησε να δράσει και να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες της, ενώ προέταξε την λιτότητα ως γρήγορο φάρμακο και οδήγησε σε δραματική ύφεση, χωρίς να έχει φροντίσει για ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».

Όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, στο εξωτερικό ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει πάντα την ανάγκη για σταθερότητα της Ελλάδας, όπως πιστεύει ότι επιτάσσει η θέση του, ως πρώην πρωθυπουργού, καταγγέλλει τις αδικίες του συστήματος, τονίζει την ανάγκη «να δούμε τις πραγματικές αιτίες» και αναδεικνύει τις θυσίες που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Προκειμένου μάλιστα να κινείται πάντα στην εθνική γραμμή, φροντίζει να ενημερώνεται επισήμως από την κυβέρνηση κάθε φορά που πρόκειται να συναντήσει σημαντικούς παράγοντες του εξωτερικού – παρά το γεγονός ότι με πολλά δεν συμφωνεί.

Το θεωρεί θεσμικό και αυτονόητο, λένε οι συνεργάτες του, απαντώντας σε όσους πιθανόν αναρωτιούνται για ποιο λόγο να στηρίζει το έργο της κυβέρνησης. Ο ίδιος άλλωστε εκτιμά όχι μόνο ότι οφείλει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά και ότι η βάση για τις θετικές εξελίξεις τέθηκε από την κυβέρνησή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον, στην οποία παρευρέθη, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και σε συνέδριο στο Λας Βέγκας, μαζί με δεκάδες δισεκατομμυριούχους επενδυτές.

Στους έμπιστους συνεργάτες του ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κρύβει την ενόχλησή του για αυτό που θεωρεί διαστρέβλωση των δηλώσεων ή των πράξεών του. Συχνά αναφέρεται στην περίφημη αποστροφή περί «διεφθαρμένης χώρας», η οποία του αποδόθηκε στην αρχή της κρίσης. Στην πραγματικότητα ο τότε Πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί στους Γερμανούς λέγοντας ότι «όπως κι εσείς δεν έχετε στο DNA σας τον ναζισμό, έτσι και ο Έλληνας δεν έχει την διαφθορά. Υπάρχει όμως διαφθορά στη χώρα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Αυτή η «επιχείρηση λάσπης», όπως την περιγράφουν οι άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του, εξακολουθεί να εξελίσσεται, αν και είναι ορατή, όπως διαπιστώνουν, η αλλαγή της κοινής γνώμης. Για τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου το ζήτημα δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, για αυτό και επαναλαμβάνει συχνά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της RN, ότι δεν έχει πρόβλημα ούτε με τον Αντώνη Σαμαρά ούτε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Τα πρόσωπα κρίνονται, αλλά το ζήτημα είναι οι πολιτικές θέσεις και οι ιδεολογίες», συνηθίζει να λέει και όλοι γνωρίζουν ότι ενόψει ανασχηματισμού θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να θέτει σαφείς όρους, να μην αρκείται στην μοιρασιά θέσεων και προνομίων και να μην επιτρέπει την συμμετοχή ατόμων που έχουν υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς – με άλλα λόγια, ο ανασχηματισμός να δείχνει ότι τα μηνύματα των πολιτών ελήφθησαν και ότι προτάσσεται το γενικό καλό και όχι οι κομματικές ισορροπίες και οι προσωπικές φιλοδοξίες, όπως θεωρεί ότι συνέβη το 2012. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών