Aίγυπτος: Ο αλ Σίσι ορκίστηκε να τηρεί το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Aίγυπτος: Ο αλ Σίσι ορκίστηκε να τηρεί το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας

11:59 | 8/6/14
Ο απόστρατος στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανατροπή του προκατόχου του, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Σίσι ορκίστηκε ενώπιον των δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου "στο όνομα του Θεού να σέβεται το νόμο και το Σύνταγμα" της Αιγύπτου, σε μια τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα αφότου ανέτρεψε και συνέλαβε, στις 3 Ιουλίου 2013, τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Το καθεστώς του Σίσι κατέστειλε τις διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι και έθεσε εκτός νόμου την οργάνωση από την οποία προερχόταν ο πρώην πρόεδρος, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ταυτοχρόνως, εξάλειψε και κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες όμως η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε μόνο στο 47,5%.

Στην τελετή, που επικύρωσε και επισήμως την εξουσία που ασκεί ντε φάκτο εδώ και ένα χρόνο ο Σίσι, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών