11:41 | 7/6/14
Μία ξεκάθαρη και σαφή λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τον φόρο ιδιοκατοίκησης, οποίος επανήλθε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αναζητεί το οικονομικό επιτελείο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία σκέψη να επιστρέψει ο συγκεκριμένος φόρος που καταργήθηκε το 1999 και εξετάζεται η δημιουργία νομοτεχνικής βελτίωσης προκειμένου να μην υπάρξει αλαλούμ.
Πιο αναλυτικά εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν από το 2015 να πληρώσουν «ενοίκιο» για... το ιδιόκτητο ιδιοκατοικούμενο σπίτι τους. Ο φόρος ιδιοκατοίκησης που καταργήθηκε ως άδικος το 1999 επανέρχεται από το «παράθυρο» με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) ου ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπουν ρητά την απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από τον φόρο εισοδήματος.
Σύμφωνα με την Ημερησία, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητες κατοικίες εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, θα επιβαρυνθούν με έναν ακόμη φόρο, τον φόρο ιδιοκατοίκησης που θα επιβληθεί επί ανύπαρκτων στην ουσία «τεκμαρτών εισοδημάτων» με συντελεστές 11%-33%.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 39 προβλέπεται ότι ο όρος εισόδημα από ακίνητη περιουσία σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων.
Ως εισόδημα από ακίνητα θεωρείται, μεταξύ άλλων, και το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με έναν συντελεστή 3%.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, για κατοικία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ το τεκμαρτό εισόδημα που υποτίθεται θα εισέπραττε ο φορολογούμενος εάν εκμίσθωνε την κατοικία του ανέρχεται σε 3.000 ευρώ (100.000 χ 3%). Στη συνέχεια το εισόδημα αυτό, θα φορολογηθεί με βάση τη κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Έτσι για το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 330 ευρώ (3.000 χ 11%) μόνο και μόν γιατί έχει την... ατυχία να κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι.
Ο νέος ΚΦΕ προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μόνο για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε με τον παλαιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα