Επιτροπή υπό όρους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Επιτροπή υπό όρους

08:27 | 4/6/14
Σε συμφωνία για τη σύσταση τεχνικής επιτροπής (technical committee) με τη συμμετοχή πολιτικών και ανώτατων στρατιωτικών παραγόντων συμφώνησαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ.

Η επιτροπή θα συσταθεί υπό την προϋπόθεση ότι το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου θα σταματήσουν οι παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο.

Οι Έλληνες και οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα καθίσουν στο τραπέζι και θα επαναπροσδιορίσουν όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην ένταση η οποία «ενδεχομένως να οδηγούσε τις δύο χώρες εκτός πορείας» όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση του με τον Ισμέτ Γιλμάζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα ατύχημα στον αέρα σε μια στιγμή έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροπή ή ακόμη και σε κλιμάκωση.

Πάντως μέχρι και την παραμονή της συνάντησης των δύο υπουργών στις Βρυξέλλες, η Τουρκία συνέχιζε τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Η τουρκική φρεγάτα “Gelibolou” τη Δευτέρα το μεσημέρι έφτασε μέχρι τη Μήλο και την Πάρο στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης “ΒΕΥΑΖ FIRTINA 2014”, παραβιάζοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα.

Αβραμόπουλος και Γιλμάζ πάντως συζήτησαν όλα τα διμερή θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα αλλά και το Κυπριακό.


Οι Τούρκοι και το Διεθνές Δίκαιο

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στις Βρυξέλλες σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά Τούρκος πολιτικός και μάλιστα με γνώσεις νομικών, έκανε επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Άγκυρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας όμως αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο δήλωσε: «Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας».

Της Αλεξίας Τασούλη
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών