Η ατζέντα των φοροελαφρύνσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η ατζέντα των φοροελαφρύνσεων

08:12 | 1/6/14
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει «πακέτο» προτάσεων για τη σταδιακή μείωση των φόρων που επιβάλλονται στα επιχειρηματικά κέρδη, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές των πολιτών, που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.




Η ατζέντα των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνει 7 σημεία:

1. Γενναία μείωση στους συντελεστές

Για τα φυσικά πρόσωπα ο στόχος είναι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Παράλληλα θα προχωρήσει και η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών.

Ο βασικός συντελεστής 26%-33% που επιβάλλεται στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

2. Tο όριο για δήλωση ΦΠΑ 25.000

Δρομολογείται η απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης.

Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο, καθώς και εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια».

Μία από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ, οπότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί.

3. Το «μπλάνκο» στην εισφορά

Το οικονομικό επιτελείο θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση που η τρόικα εκφράσει αντιρρήσεις, η ελληνική πλευρά θα αντιτείνει την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά ή η μείωση των συντελεστών της εισφοράς (15 έως 4%) είτε συνδυασμός και των δύο επιλογών.

4. Καταργούνται τα τεκμήρια

Μείωση σε πρώτη φάση και τελικά πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Εξετάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής.

Θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Από το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, το οποίο θα παρέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων, τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν.

5. Ο στόχος για ΦΠΑ από 23% στο 12%

Σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 23%. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της ΕΕ για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει σε πρώτη φάση τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

6. Δύο δώρα στους οδηγούς

Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα ΙΧ αυτοκίνητα που θα προβλέπουν:

-Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια ΙΧ αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα ΙΧ με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ.

-Τη μείωση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών από το 2015 και την πλήρη κατάργηση των φόρων αυτών από το 2016.

7. Δεν διώκονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν

Μια νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις στους οφειλέτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα διερευνάται αν μετέφεραν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού, αν μεταβίβασαν περιουσιακά στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπα ή αν απέκρυψαν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέσω offshore εταιρειών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών