Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ποροσένκο, Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ για την Ουκρανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ποροσένκο, Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ για την Ουκρανία

10:39 | 29/6/14
Τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο γάλλος προέδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να εδραιώσουν την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα πριν τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός.

Οι κρίσιμες επαφές της Κυριακής θα έλθουν μία ημέρα μετά την απελευθέρωση από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές αντάρτες μίας δεύτερης 4μελούς ομάδας παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι κρατήθηκαν για έναν μήνα.

Οι παρατηρητές, μία Γερμανίδα, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος και ένας Ισπανός, μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ. Έμοιαζαν κουρασμένοι, αλλά ανακουφισμένοι, όπως επεσήμανε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αντέδρασε «με ανακούφιση» στην είδηση της απελευθέρωσης των παρατηρητών, λίγες ημέρες αφού είχε αφεθεί ελεύθερη μια άλλη ομάδα του ΟΑΣΕ, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Την ίδια ώρα πάντως, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι τρία μέλη του σκοτώθηκαν όταν φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε φυλάκιο κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά την κατάπαυση του πυρός που θέσει σε εφαρμογή το Κίεβο και η οποία έχει παραταθεί έως τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα της επιβάλει νέες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ορατή πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες έως τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων, η Ε.Ε. ζητά από τη Μόσχα και τους αυτονομιστές την παράδοση συνοριακών σημείων ελέγχου που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης μίας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας, προκειμένου να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες.

Το τρίτο αίτημα της Ευρώπης ήταν η απελευθέρωση όλων των ομήρων, αίτημα που φαίνεται να ικανοποιείται με την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών