Βρετανία: Περιθώριο συνεργασίας με τον Γιούνκερ βλέπει ο Κάμερον | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βρετανία: Περιθώριο συνεργασίας με τον Γιούνκερ βλέπει ο Κάμερον

12:25 | 30/6/14
Την πεποίθηση ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει με άρθρο του στην Daily Telegraph ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, παρά την εντονότατη διαφωνία του με την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Κάμερον επισημαίνει πως ο κ. Γιούνκερ έχει τονίσει την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις βρετανικές ανησυχίες για το μέλλον της ΕΕ και να προσφέρει μια «δίκαιη συμφωνία» στο Λονδίνο.

«Αν με το ‘δίκαιη συμφωνία’ μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι δεν οδεύουμε, με διαφορετικές ταχύτητες, προς το ίδιο σημείο – όπως κάποιοι υπέθεταν ότι κάναμε μέχρι τώρα – τότε υπάρχει περιθώριο συνεργασίας», σημειώνει ο κ. Κάμερον, προσθέτοντας ότι ο βρετανικός λαός δεν επιθυμεί την «αναπόφευκτη» στενότερη σύγκλιση των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα της χώρας του και επιχειρεί να πείσει ότι δεν είναι αληθές το ότι η Βρετανία στερείται συμμάχων στην ΕΕ. Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει την τακτική της Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς τότε η ΕΕ αποτελείτο από 12 μέλη και η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε το δικαίωμα άσκησης βέτο σε διορισμούς όπως αυτόν του προέδρου της Κομισιόν. «Αν είχαμε τη δυνατότητα άσκησης βέτο στον διορισμό (Γιούνκερ), θα το κάναμε», αναφέρει ο κ. Κάμερον.

Τέλος, γράφει πως είναι επίσης λανθασμένο το συμπέρασμα πως η βρετανική στρατηγική αναδιαπραγμάτευσης των όρων σχέσης με την ΕΕ έχει πλέον υποστεί θανάσιμο πλήγμα. «Δεν αρνούμαι ότι ο σκοπός μας έχει γίνει πιο δύσκολος και ότι διακυβεύονται περισσότερα. Αλλά δεν είναι στη φύση μας ως χώρα να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια (…) Αυτή είναι μόνο μία μάχη στη εκστρατεία μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τη θέση του στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, όταν μόνο ο ίδιος και ο Ούγγρος ομόλογός του τάχθηκαν κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ, ο κ. Κάμερον αναφέρει πως «κάποιες φορές είναι πιθανό να είσαι απομονωμένος και να έχεις δίκιο». Προσθέτει πως η θέση αρχής κατά της επιβολής της βούλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των αρχηγών των κρατών-μελών δεν είναι δική του θέση ή θέση των Συντηρητικών, αλλά βρετανική θέση που υποστηρίζουν όλα τα εθνικά κόμματα και καταλήγει επισημαίνοντας πως ο ίδιος απέδειξε ότι «κάνει ό,τι λέει και εμμένει σε αυτό».

Ο κ. Κάμερον θα κληθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής και τη στρατηγική που ακολούθησε στην απόπειρα να αποτρέψει την επιλογή Γιούνκερ για την ηγεσία της Κομισιόν. Ο αρχηγός των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ έχει κάνει λόγο για «απόλυτη ταπείνωση» του πρωθυπουργού.

Την Κυριακή ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίσημη ανάληψη του χρίσματος για την ηγεσία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνομιλία τους, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, έγινε αναφορά στη «δίκαιη συμφωνία» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ «αδιανόητη» και «απολύτως μη αποδεκτή». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατήσει τη Βρετανία στην ενωμένη Ευρώπη. «Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά και πολιτισμικά η Μεγάλη Βρετανία είναι εντελώς απαραίτητη για την ΕΕ», προσθέτει ο κ. Σόιμπλε.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών