Εδιμβούργο: Τεχνητή γονιμοποίηση στο γιγάντιο πάντα Τιαν Τιαν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εδιμβούργο: Τεχνητή γονιμοποίηση στο γιγάντιο πάντα Τιαν Τιαν

22:42 | 9/7/14
Η Τιαν Τιαν και ο σύντροφός της Γιανγκ Γκουανγκ μεταφέρθηκαν το 2011 στην Σκωτία και ήταν τα πρώτα γιγάντια πάντα που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία έπειτα από 17 χρόνια...

Η Τιαν Τιαν, το θηλυκό γιγάντιο πάντα του Ζωολογικού Κήπου του Εδιμβούργου, έχει συλλάβει μετά την τεχνητή γονιμοποίηση στην οποία υπεβλήθη, αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρο πως κυοφορεί.

Η Τιαν Τιαν, το θηλυκό γιγάντιο πάντα στον Ζωολογικό Κήπο του Εδιμβούργου της Σκωτίας, έχει συλλάβει μετά την τεχνητή γονιμοποίηση στην οποία υπεβλήθη, αν και ακόμη δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν πράγματι κυοφορεί αυτήν την στιγμή, δήλωσαν την Τετάρτη ειδικοί του Κήπου.

«Ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να κάνουμε κάποιες οριστικές προβλέψεις», δήλωσε ο Ίαν Βάλενταϊν, διευθυντής αρμόδιος για τα Γιγάντια Πάντα της Βασιλικής Ζωολογικής Εταιρείας της Σκωτίας (RZSS).

«Οι εξετάσεις δείχνουν ότι η Τιαν Τιαν έχει συλλάβει, αλλά όχι ότι κυοφορεί», προσθέτει σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Ζωολογικού Κήπου.

Η Τιαν Τιαν και ο σύντροφός της Γιανγκ Γκουανγκ μεταφέρθηκαν το 2011 στην Σκωτία και ήταν τα πρώτα γιγάντια πάντα που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία έπειτα από 17 χρόνια. Τα δύο πάντα, τα οποία παραχωρήθηκαν για 10 χρόνια από την πατρίδα τους την Κίνα, βρίσκονται στο επίκεντρο ενός διεθνούς προγράμματος για την διατήρηση του είδους τους.

Εκτός αιχμαλωσίας ζουν λιγότερα από 2.500 γιγάντια πάντα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2008 από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε χρόνια ανάμεσα σε πολιτικούς και ειδικούς για την διατήρηση των ειδών, η RZSS και η Ένωση της Κίνας για την Διατήρηση της Άγριας Ζωής κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα ερευνών και αναπαραγωγής.

Οποιοδήποτε μικρό γεννηθεί στην Σκωτία, η οποία έχει παρόμοιο κλίμα με το φυσικό περιβάλλον των γιγάντιων πάντα στα βουνά της Σετσουάν, θα παραμείνει στον Ζωολογικό Κήπο του Εδιμβούργου για δύο με τρία χρόνια προτού το αφήσουν ελεύθερο στην φύση στην Κίνα.

«Οι χρόνοι που υπολογίζονται είναι όλοι κατά προσέγγιση, αλλά είδαμε μια δευτερεύουσα αύξηση στην προγεστερόνη στις αρχές του Ιουλίου, επομένως αν όλα πάνε όπως αναμένεται, σε 20 με 30 ημέρες θα αρχίσει η κυοφορία», σημείωσε ο Βάλενταϊν.

Αν η προσπάθεια αυτή στεφθεί με επιτυχία, η Τιαν Τιαν αναμένεται να γεννήσει γύρω στα τέλη του Αυγούστου, δηλαδή λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών