Εκθεση-φωτιά για τα greek statistics του 2009 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εκθεση-φωτιά για τα greek statistics του 2009

08:39 | 7/7/14
Το έλλειμμα του 2009, το οποίο οδήγησε τη χώρα στα δίχτυα της τρόικας, ήταν αποτέλεσμα μεθοδευμένης διόγκωσης των στοιχείων που είχαν ως συνέπεια την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού κατά περίπου 14,7 δισ. ευρώ.

Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις που το μείωσαν κατά 23 δισ. ευρώ εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στα 36,2 δισ. ευρώ, ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ (δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ), όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ή από 21,5 δισ. ευρώ (9,3% του ΑΕΠ) που θα ήταν αν δεν είχαν γίνει μεγάλες αλλοιώσεις.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που περιλαμβάνεται σε έκθεση-φωτιά η οποία έχει συνταχθεί από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οπως αποκαλύπτει η Realnews, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «από το τέλος του 2008 που κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους έως το τέλος του 2010 που είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το έτος 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.

Η βαθιά διεθνής ύφεση αναπόφευκτα παρέσυρε προς το χειρότερο την οικονομία της Ελλάδας και τα ελλείμματα του Δημοσίου το 2009. Στον βαθμό που η αύξηση του ελλείμματος ήταν το αποτέλεσμα της ύφεσης της οικονομίας και της μείωσης της βάσης εσόδων του κράτους, η αύξηση του ελλείμματος ήταν αναμενόμενη».

Σύμφωνα με την έκθεση, «το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία οικονομικής κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν. Ωστόσο, ήταν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο μια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας.

Η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Το ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του 2009 που οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια της τρόικας απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη, από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε -σε συνεργασία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης- μια άνευ προηγουμένου δραματοποίηση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του τότε προέδρου του Eurogroup και νυν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «τέλος τα greek statistics».

Τον Δεκέμβριο του 2009, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα αποκάλυψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι «ο κ. Παπανδρέου τού τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ». Ο Ντ. Στρος-Καν τού ζήτησε να επικοινωνήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε «να είναι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα».


Τα ερωτήματα 

Στην έκθεση επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι «οι στόχοι των ελλειμμάτων που τίθενται από τις κυβερνήσεις ένα χρόνο πριν, δικαιολογείται να πέφτουν έξω σε δύο περιπτώσεις:

(α) Εφόσον κατά τη διάρκεια του έτους υπεισέρχονται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες που ανατρέπουν τις προβλέψεις εσόδων και δαπανών, και
(β) όταν οι πολιτικές βάσεις των οποίων επιχειρείται η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων αλλάξουν ή ακυρωθούν».


Τεράστια ερωτήματα δημιουργούνται λόγω:

1) Της μείωσης των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 10 δισ. ευρώ μεταξύ Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εκτιμήσεων και επί πλέον άλλων 712 εκατ. ευρώ μεταξύ εκτίμησης και πραγματοποίησης. Συνολικά, δηλαδή, τα καθαρά έσοδα του 2009 μειώθηκαν κατά 10,7 δισ. ευρώ.

2) Υπέρμετρης αύξησης στις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού. Μεταξύ Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εκτιμήσεων ανέβηκαν κατά 4,6 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ εκτιμήσεων και πραγματοποιήσεων κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Συνολικά, δηλαδή, πρόκειται για αύξηση κατά 5,6 δισ. ευρώ.

3) Αναθεώρησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μεταξύ ΠΣΑ και πραγματοποιήσεων η συνολική πτώση στα έσοδα είναι 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες διογκώνονται κατά 788 εκατ. ευρώ.

4) Των εξοπλιστικών προγραμμάτων οι δαπάνες αυξάνονται κατά 657 εκατ. ευρώ, μεταξύ ΠΣΑ και εκτιμήσεων, αλλά μετριάζεται η αύξηση κατά 230 εκατ. ευρώ στο στάδιο των πραγματοποιήσεων.

5) Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πτώση του περισσεύματος στο οικονομικό αποτέλεσμα των ΟΤΑ, οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και λοιπών νομικών προσώπων, που παραδοσιακά βελτίωνε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Το περίσσευμα από πρόβλεψη 6,6 δισ. ευρώ στο ΠΣΑ αναθεωρήθηκε ως εκτίμηση επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2009 σε κάτω από 2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2010, όταν κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός για το 2011, το ήδη μικρότερο περίσσευμα μετατρέπεται σε έλλειμμα της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ! Για πρώτη φορά στους προϋπολογισμούς του κράτους γίνεται τέτοιου μεγέθους αναθεώρηση.


Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών