Κρίσιμη σύνοδος στις Βρυξέλλες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κρίσιμη σύνοδος στις Βρυξέλλες

10:01 | 16/7/14
Πριν από μόλις λίγες ώρες έλαβαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ την επίσημη επιστολή πρόσκλησης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο κείμενο της επιστολής που υπογράφει ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη περιλαμβάνεται και η ατζέντα που ξεκινά με συζήτηση για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και φτάνει στο δείπνο των 28 παρουσία του νεοεκλεγέντα στην προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι 28 θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Γιούνκερ για τις μελλοντικές στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.

Πριν από δύο εβδομάδες οι 28 συμφώνησαν στα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του Ατζέντας και τις γνωστές πια 5 προτεραιότητες για τα 5 χρόνια της θητείας του στο τιμόνι του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να τονίσει για μια ακόμη φορά την ανάγκη προώθησης πολιτικών για την απασχόληση και τη μεγέθυνση του οικονομικού κύκλου που άμεσα και έμμεσα επηρεάζουν και την Ελλάδα.

Θα τοποθετηθεί εξάλλου και για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, που βρίσκεται στην ατζέντα Γιούνκερ και έχει τεράστιο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο στη χώρα.

Σε λεπτομέρειες ωστόσο που άπτονται της τρέχουσας αξιολόγησης δεν πρόκειται να μπει, εκτός και αν το θέμα προκύψει σε κατ’ ίδιαν συναντήσεις που θα έχει.

Στο ίδιο δείπνο ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έχει αναλάβει με τις κυβερνήσεις για την κάλυψη των υπολοίπων κορυφαίων πόστων της Ένωσης. Ο Βαν Ρόμπεη αναζητά πρόσωπα για την προεδρία της ΕΕ, που ο ίδιος κατέχει, για την θέση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και για την προεδρία τοu eurogroup.

Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στην χειρότερη των περιπτώσεων η μόνη θέση που είναι σίγουρο πως θα καλυφθεί είναι αυτή του ύπατου εκπροσώπου για τη εξωτερική πολιτική - που σήμερα κατέχει η Κάθριν Άστον.

Τα κράτη μέλη ίσως και να μη είναι έτοιμα να μιλήσουν για τη θέση του προέδρου, αλλά και να μην έχουν αποφασίσει αν και κατά πόσο η θέση του προέδρου του eurogroup θα είναι μόνιμης απασχόλησης. Σε αυτή την περίπτωση θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για τη Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Το ίδιο συμμερίζονται και πηγές του περιβάλλοντος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος από τη δουλειά του, την οποία θα εγκαταλείψει μόνο για να μεταπηδήσει στην θέση του επιτρόπου για την οικονομική πολιτική - κάτι που δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου και να πραγματοποιηθεί πριν από την υπερψήφιση της συνολικής σύνθεσης της Κομισιόν από το Κοινοβούλιο.

Σε σχέση με τη θέση της ύπατης εκπροσώπου τα κράτη μέλη έχουν εξίσου διχαστεί. 11 κράτη υποστηρίζουν και άλλα τόσα απορρίπτουν την τοποθέτηση της Ιταλίδας Υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι και μεταξύ των διαφωνούντων βρίσκονται όλα τα κράτη της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης.
Ο υποψήφιος όμως που προτείνουν, Πολωνός Σικόρσκυ δεν έχει το ΟΚ της Γερμανίας, ούτε και τον βλέπει ευνοϊκά πολύς κόσμος στη Δύση.

Η χθεσινή παραίτηση του Γουίλιαμ Χέιγκ από το foreign office έχει τροφοδοτήσει μεν πολλά σενάρια, αλλά η επίσημη Βρετανική θέση είναι πως στις Βρυξέλλες θα έρθει επίτροπος ο Λορντ Χιλλ και η επιθυμία του City είναι να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς.

Στο διορισμό έχει λόγο και ο ίδιος ο Γιούνκερ καθώς ο ύπατος εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι και αντιπρόεδρος της επιτροπής, οπότε αν η θέση πρόκειται να καλυφθεί από Ελληνίδα πολιτικό στην οποία το έχει υποσχεθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό σήμερα το βράδυ.

Οι 28 έχουν πολλά εναλλακτικά ονόματα στην λίστα τους μεταξύ των οποίων και του Σουηδού Καρλ Μπιλντ.

Ανάλογα με το αν ο ύπατος εκπρόσωπος θα προέρχεται από τους Σοσιαλιστές ή το ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΕΕ θα πρέπει να προέρχεται από την άλλη πολιτική οικογένεια.

Για τη θέση του προέδρου, η Χέλλε Τόρινγκ Σμίτ συνεχίζει και έχει την εύνοια της καγκελαρίας, και σε δεύτερη μοίρα ακούγονται τα ονόματα πολλών πρώην και εν ενεργεία πρωθυπουργών.

Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών