«Παραλάβατε κράτος θα παραδώσετε αποικία» (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Παραλάβατε κράτος θα παραδώσετε αποικία» (video)

14:31 | 9/7/14
Για σχέδιο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου προτού φύγει, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»...

«Δεν έχετε σκοπό να παραδώσετε κράτος. Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία.


Αποικία μεγάλων συμφερόντων και διαπλοκής που βιάζεται να ξεκοκαλίσει τον δημόσιο πλούτο και τις στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας», είπε, προειδοποιώντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη επίγνωση του τι κάνει η κυβέρνηση.

Θυμίζοντας όσα «αυτονόητα» είπε την επομένη των εκλογών, ζητώντας συναίνεση για τις αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν αξιοποίηση τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που ήρθε και πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές) αλλά έχει ως μοναδικό κριτήριο να προλάβει να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε, δημιουργώντας αρνητικά τελετελεσμένα.

«Αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνουμε το παν να μην της αφήσουμε περιθώρια και εργαλεία να ανατάξει την οικονομία», είπε, περιγράφοντας το κατά τη γνώμη του σκεπτικό της κυβέρνησης, αλλά και προϊδεάζοντας για το τι θα παραλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που θα γίνει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.



Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση για το κλείσιμο της Βουλής και τον βομβαρδισμό νομοσχεδίων αμέσως μετά, αναφερόμενος τόσο στο νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ όσο και σε εκείνο με τους αιγιαλούς που ακολουθεί.

«Και νομίζετε ότι θα καθόμαστε να παρακολουθούμε το ξεπούλημα σε θερινό τμήμα με 50 προεπιλεγμένους βουλευτές. Όχι κύριοι.

Μας γυρνάτε 60 χρόνια πίσω και αυτή την απόφαση αν μη τι άλλο, δεν θα την πάρετε κρυπτόμενοι, κάθε βουλευτής και κάθε βουλευτίνα θα αναλάβουν την ευθύνη τους», είπε, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ είναι το πολυτιμότερο αγαθό της Οικονομίας σήμερα, αφού δεν είναι απλά μια επιχείρηση που πήγε ρεύμα όπου δεν μπορούσαν να το πάνε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά αφορά στην προοπτική της χώρας και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Έχει να κάνει με την έξοδο από την κρίση, αλλά και με τον ενεργειακό σχεδιασμό, την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει μικρή ΔΕΗ, αλλά μεγάλα φιλέτα», αφού όπως είπε στην πραγματικότητα βγαίνουν στο σφυρί ολόκληροι νομοί της χώρας, π.χ. στην Δυτική Μακεδονία.

«Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας; Έχετε κάνει λογαριασμό; Πόσο τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα φράγματα, τα αποθέματα λιγνίτη, ο ορυκτός πλούτος της χώρας;», ρώτησε, σημειώνοντας ότι ειδικοί εκτιμούν την αξία σε κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι ύβρις να ομιλείτε για μικρή ΔΕΗ», είπε, μιλώντας για ένα ανεκτίμητο κομμάτι της χώρας που θέλουν να το εκποιήσουν άρον άρον σε ένα θερινό τμήμα της Βουλής.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει μείωση στα τιμολόγια μετά από την ιδιωτικοποίηση του αντίστοιχου φορέα, ενώ και στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι σήμερα η μετοχοποίηση της ΔΕΗ έφερε αύξηση στα τιμολόγια κατά 103% για τα νοικοκυριά και 80% για τις επιχειρήσεις.

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση φοβάται μια συζήτηση σε βάθος

Μίλησε δε και για σκάνδαλα τύπου energa και power, στη δίκη των οποίων θύμισε ότι υπερασπιστής τους ήταν ο σημερινό υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, χωρίς εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου.

«Γιατί αυτή η βιασύνη σε θερινό τμήμα να ξεπουληθεί ο πλούτος, με επιλεγμένους βουλευτές; Γιατί υπάρχει η απαίτηση για ζεστό χρήμα από τους δανειστές μας», είπε, «και πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας και αυτό γρήγορα, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τα ψέματα τελειώνουν , αποκρούοντας και το επιχείρημα των “τζιμανιών” όπως χαρακτήρισε συμβούλους του πρωθυπουργού που μιλούν για αριστερή παρένθεση.

«Δεν έχετε καταλάβει», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομίζει πως έχει να κάνει με ανθρώπους που θέλουν να κάτσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και να μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν. «Δεν είμαστε διψασμένοι για εξουσία.

Είμαστε για να πάρουμε την εξουσία από την εγχώρια και ξένη κλεπτοκρατία και να τη δώσουμε στον λαό. Και αυτό θα κάνουμε σύντομα», είπε.

«Μπορεί να μην είχαμε εκτεταμένα μπλακ άουτ από την απεργία, αλλά έχουμε κυβερνητικό μπλακ άουτ» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κινείται στα σκοτάδια και καταφεύγει σε συκοφαντίες.

«Σας φοβίζουν οι κάλπες. Δεν τολμάτε το δημοψήφισμα. Το γνωρίζουμε.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι δεν τολμάτε καν τη συζήτηση στη Βουλή, όπως ζητούν όλα τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές», είπε, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

«Θα καταθέσουμε πρόταση για δημοψήφισμα και απαιτούμε άμεση σύγκληση της ολομέλειας για να αποφασίσει», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη την τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής.

«Ξέρω ότι φοβάστε το δημοψήφισμα αλλά τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η βούληση του ελληνικού λαού ή οι δικοί σας φόβοι και τα απαιτούμενα της τρόικα;», ρώτησε, σημειώνοντας πως όποιος φοβάται τον διάλογο, τη Βουλή και την ίδια τη Δημοκρατία, δεν πάει μακριά.

«Οι μέρες του φόβου τέλειωσαν για τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς, δεν θα είναι πολλές οι μέρες του φόβου σας. Ο λαός σύντομα θα απαλλάξει εσάς και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο», κατέληξε.

Η απάντηση Μανιάτη στον Τσίπρα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών