Αργεντινή και στο βάθος προεδρική εκλογή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αργεντινή και στο βάθος προεδρική εκλογή

08:35 | 4/8/14
Αργεντινή και στο βάθος προεδρική εκλογή
Η Κουμουνδούρου φρόντισε αυτή τη φορά να περιμένει να κάτσει η σκόνη από τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής αποφεύγοντας τις σπασμωδικές αντιδράσεις του παρελθόντος και αφού μέτρησε τη γενικότερη πολιτική «ατμόσφαιρα» εντός και εκτός συνόρων σε σχέση με το πιστωτικό γεγονός στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αποφάσισε χθες να περάσει στην αντεπίθεση βγάζοντας πρώτη ανακοίνωση μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο με «νεκρές» πολιτικές ειδήσεις.

Άλλωστε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε συνεργάτες του είχε δώσει το «πράσινο φως» για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και για το ζήτημα της Αργεντινής μόλις έγινε γνωστή η είδηση για χρεοκοπία.

Η Κουμουνδούρου έσπευσε και πάλι να ταυτίσει την κυβέρνηση με τους «γύπες» που θέλουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην Αργεντινή θέλοντας έτσι να πάρει -τουλάχιστον στο επικοινωνιακό κομμάτι - το μέρος του λαού της Αργεντινής που αντιστέκεται απέναντι στα επενδυτικά κεφάλαια που ζητούν ληστρικά κέρδη από την κυβέρνηση της χώρας.

Ενώ δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να βάλει στο τραπέζι το θέμα της προεδρικής εκλογής προεξοφλώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα βρει τις πολυπόθητες ψήφους ανάμεσα στους 22 ανεξάρτητους βουλευτές για να καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο, οδηγώντας έτσι τη χώρα αναγκαστικά σε εκλογές.

Στην απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας - τι και αν λίγες ημέρες πριν από το Κιλκίς ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος είχε εμφανιστεί σίγουρος για την εκλογή νέου προέδρου και για κάλπες στο τέλος της τετραετίας - αντιθέτως η κ. Βούλτεψη επανήλθε στο θέμα της Αργεντινής και στην περιβόητη φράση του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή - «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» - με σαφώς χαμηλότερους τόνους από αυτούς που χρησιμοποίησαν τα «γαλάζια» και «πράσινα» στελέχη τις πρώτες ώρες της χρεοκοπίας στη Βουλή.

Όπως έγραψε από την πρώτη ημέρα το real.gr η εντολή που είχε δοθεί από το Μαξίμου - μετά τις πρώτες ώρες της χρεοκοπίας της Αργεντινής - ήταν πως οι τοποθετήσεις θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον προσεκτικές προκειμένου να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι ταυτίζεται με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που παίζουν κορώνα - γράμματα τις τύχες μιας ολόκληρης χώρας. Η εντολή όπως φάνηκε από τα όσα ακολούθησαν στη βουλή μάλλον δεν έφτασε ποτέ στους παραλήπτες της...


Ο Βενιζέλος «ανάβει φωτιές»

Και ενώ η κυβέρνηση έδειξε να περνά σχετικά «ανώδυνα» τη δοκιμασία των ενστόλων και γενικότερα του πολυνομοσχεδίου από τη βουλή, χθες το απόγευμα μια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου έρχεται να βάλει νέες «φωτιές» καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άρθρο του το οποίο αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρεται εκτενώς στη νέα περιπέτεια της Αργεντινής, το χρέος της αλλά και τις διαφορές, που όπως αναφέρει, έχει αυτή η περίπτωση με την Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως η περίπτωση της Αργεντινής επαναφέρει στο προσκήνιο «ένα από τα μεγαλύτερα διεθνοπολιτικά προβλήματα που είναι η προκλητική και προσβλητική συρρίκνωση της κρατικής κυριαρχίας έναντι των αγορών» ενώ εντοπίζει δυο διαφορές στην περίπτωση της Αργεντινής με αυτήν της Ελλάδας σε ότι αφορά στη διαχείριση του χρέους: Η πρώτη ότι «μονομερείς κινήσεις καλώς ή κακώς τιμωρούνται» και η δεύτερη πως «αναδεικνύεται η σημασία της συμμετοχής σε μια ισχυρή περιφερειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει να μιλά για χρέος που είναι βιώσιμο - παρά το γεγονός ότι από το Μαξίμου δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για αυτήν την παράμετρο της συζήτησης - ενώ επαναλαμβάνει πως η όποια λύση δοθεί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του δεν θα πρέπει «να ανοίγει μέτωπα με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης ή πολύ περισσότερο τις αγορές».

Από το άρθρο του κ. Βενιζέλου δεν περνά απαρατήρητη η ολόθερμη στήριξη την οποία εκφράζει στον λαό της Αργεντινής - «συμπάσχουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά - ενώ επαναφέρει την πρότασή του για εθνική διαπραγμάτευση «μέσα σε κλίμα ενότητας και συναίνεσης» κάτι που ωστόσο έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τον κ. Τσίπρα με το επιχείρημα πως η κυβέρνηση έχει ούτως ή άλλως δεσμευτεί σε όλα τα προαπαιτούμενα και τις επιταγές της τρόικας και δεν ψάχνει συναίνεση αλλά «συνένοχους...».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών