Γιατί το ΣτΕ «μπλοκάρει» το πλαφόν συνταγογράφησης για γενόσημα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γιατί το ΣτΕ «μπλοκάρει» το πλαφόν συνταγογράφησης για γενόσημα

09:48 | 20/8/14
Το σκεπτικό της απόφασης...

Η αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης στην υγεία των πολιτών ήταν αυτό που βάρυνε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να «μπλοκάρει» έστω και προσωρινά τις αποφάσεις για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό στο σκέλος εκείνο που προβλέπουν τον καθορισμό μηνιαίων ανά ιατρό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών («off-patent» και γενόσημα).

Η δημοσίευση της υπ΄ αριθμ. 274/2014 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μιλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενώ υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να ισχύει η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που καθορίζει τα όρια στην φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όπως και η υποχρέωση γιατρών και φαρμακοποιών «να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως τις διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις αναστολών που είχαν καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι δικαστές ο καθορισμός με την παράγραφο 1 της επίμαχης απόφασης (Υ9/οικ.53768/18.6.2014) του κ. Βορίδη «των μηνιαίων ανά ιατρό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προ­στασίας («off-patent» και γενόσημα), ανεξαρτήτως του αν αποτελεί πρό­σφορο μέτρο για την ταχεία αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων φαρμάκων και μάλιστα σε ποσοστά αντίστοιχα με τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύναται πάντως να οδηγήσει σε υποβιβασμό του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».

Και αυτό όπως υπογραμμίζουν γιατί προβλέπεται ότι «το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν επιτρέπει στον ιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα που τον κατατάσσουν κάτω από το καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό συντα­γογράφησης φαρμάκων με δραστική ουσία εκτός προστασίας», με αποτέ­λεσμα την έστω και για μικρό χρονικό διάστημα (δηλαδή για το υπόλοιπο διά­στημα του μηνός, εφ’ όσον με την επίμαχη ρύθμιση καθορίζονται, εντός των θεραπευτικών κατηγοριών, «μηνιαία» ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγο­γράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών εκτός προστασίας) αδυναμία των ιατρών να προβαίνουν στην ενδεικνυόμενη για την περίπτωση ορισμένου ασθενούς, κατά τους κανόνες της επιστήμης, συνταγογράφηση φαρμάκου εντός προστασίας («on-patent»), συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας.

Την ίδια ώρα οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν αίτημα των φορέων των γιατρών να ανασταλεί το σκέλος της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζονται όρια στην φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού που συντα­γογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό γιατί όπως αποφάνθηκαν με την επίμαχη ρύθμιση της 2ης παραγράφου δεν περιο­ρίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος. Αυτό όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα η επίχαμη παράγραφος, δηλαδή, ότι όταν υπάρχει υπέρβαση των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης ο γιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τις συνταγογραφήσεις του. Και σε περίπτωση επανει­λημμένων υπερβάσεων μεγάλου ύψους (και όχι για μεμονωμένα περιστατικά) να επιβάλλονται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση κυρώσεις στον γιατρό.

Με την δεύτερη αυτή παράγραφο της επίμαχης υπουργικής απόφασης, προσθέτουν οι δικαστές δεν προκαλείται στους γιατρούς «υλική ή ηθική βλάβη δυσχερώς επα­νορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως των κρινομένων αιτήσεων ακυρώ­σεως».

Πέρα από όλα αυτά όμως, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συ­νιστάμενοι στη λήψη μέτρων για τη μείωση και τον εξορθολογισμό της φαρ­μακευτικής δαπάνης, επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της επίδικης παραγράφου 2 της προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως».

Βέβαια η συγκεκριμένη απόφαση θα ισχύει μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι δυο ιατρικοί φορείς και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις αρχές Νοεμβρίου.

Ήδη, από τις 28 Ιουνίου 2014 είχαν «παγώσει» με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ρίζου οι επίμαχες αποφάσεις για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών