Ομπάμα για Ιράκ: Η επίλυση του “προβλήματος” των Ισλαμιστών θα πάρει χρόνο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ομπάμα για Ιράκ: Η επίλυση του “προβλήματος” των Ισλαμιστών θα πάρει χρόνο

18:42 | 9/8/14
Τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ και η παροχή βοήθειας προς το Ιράκ θα συνεχιστούν για όσο καιρό χρειάζεται, αλλά οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη καταστρέψει όπλα και εξοπλισμό τα οποία οι ισλαμιστές αντάρτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις, επισήμανε το Σάββατο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του. Το σημαντικότερο για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας, σημείωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι άντρες του Ισλαμικού Κράτους έχουν επελάσει κοντά στη στρατηγικής σημασίας κουρδική πόλη της Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν οι ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πιστεύω ότι θα επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσα μερικές εβδομάδες. Αυτό πρόκειται να πάρει χρόνο».

Ο Ομπάμα τόνισε ότι «δεν θα αναπτύξουμε και πάλι στρατεύματα στο Ιράκ» αλλά διευκρίνισε ότι είναι αποφασισμένος όχι μόνο να «προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες μας στο Ιράκ», αλλά και να αποτρέψει κάθε πράξη γενοκτονίας κατά των προσφύγων. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ από κοινού με τις ΗΠΑ.

Είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός "ασφαλούς διαδρόμου" μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά.

Ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα χρειαστεί να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι Emirates ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας για την ασφάλεια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM.

Η Etihad Airways που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Αρμπίλ και άλλαξε το δρομολόγιο άλλων πτήσεων προς το Ιράκ.

Για λόγους ασφαλείας, στον ιρακινό εναέριο χώρο δεν πετούν ούτε οι Air France-KLM, η βρετανική Virgin Atlantic και οι γερμανικές Lufthansa και Air Berlin, ενώ η Turkish Airlines πραγματοποιεί μόνο μερικές πτήσεις προς το Αρμπίλ.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε χθες Παρασκευή στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν στον ιρακινό εναέριο χώρο.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών