Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου: Το Ιράκ εξοπλίζει τους Κούρδους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου: Το Ιράκ εξοπλίζει τους Κούρδους

11:07 | 9/8/14
Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου: Το Ιράκ εξοπλίζει τους Κούρδους
Το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» φαίνεται να ακολουθούν Βαγδάτη και Άγκυρα...

Η Βαγδάτη παρέδωσε πυρομαχικά στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, σε μια πρωτοφανή κίνηση στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.


Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έδωσε εντολή για αποστολή πυρομαχικών στις δυνάμεις των Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με το Ιράκ ώστε να εξασφαλίσει το «συντομότερο δυνατόν» την αποστολή όλμων και πυροβόλων όπλων, μετά τις αιτήσεις που έχει δεχτεί από την κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Εξάλλου, ο ιρακινός πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα έδωσε διαταγή στην ιρακινή Αεροπορία να υποστηρίξει τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά των τζιχαντιστών.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα, μετά τη στενή συνεργασία που αναπτύσσει ραγδαία με τους Κούρδους του Ιράκ στον οικονομικό τομέα, ενισχύει σημαντικά και τις διπλωματικές σχέσεις της και με δηλώσεις από Τούρκους επισήμους περί αποδοχής της ενδεχόμενης ανεξαρτησίας των κουρδικών περιοχών της χώρας, με στόχο πλέον, όχι μόνο να απομονώσει τους κούρδους του PKK, αλλά και να περιορίσει τους τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, στην πρώτη επέμβασή τους στη χώρα από το 2011, βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν πλέον το ιρακινό Κουρδιστάν και χιλιάδες Ιρακινούς, χριστιανούς και μέλη της μειονότητας των Γεζίντι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, δύο βομβαρδιστικά έπληξαν το μεσημέρι της Παρασκευής μονάδα πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους που έβαλλε κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ. Λίγες ώρες αργότερα, νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν «τρομοκράτες» και στην συνέχεια στρατιωτική φάλαγγα και θέσεις όλμων κοντά στο Αρμπίλ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες ρίψεις τροφίμων και νερού στην ορεινή ζώνη όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ιρακινοί.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών