«Πέρασε» η τροπολογία για τα ΜΜΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Πέρασε» η τροπολογία για τα ΜΜΕ

10:20 | 6/8/14
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που φέρνει ριζικές αλλαγές στα ΜΜΕ και τη διαφήμιση...

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο εντάχθηκε να ψηφίζεται ομόφωνα επί της αρχής, η εν λόγω τροπολογία πέρασε κατά πλειοψηφία και ενώ από την αρχή της συνεδρίασης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Νωρίτερα, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά και καταγγέλλοντας τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που ανέφερε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δικαιολογώντας την αδυναμία του να επεξεργαστεί πλήρως την τροπολογία και να εκτιμήσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στην απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, όταν υποστήριξε ότι η έκθεση του ΓΛΚ τυπικά υπάρχει…

Για προκλητική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση δεν είχε καν την ευαισθησία να φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή έκανε λόγο, λίγο πριν από την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Κουρουμπλής, καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

«Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα που συντελείται στον χώρο του Τύπου. Οδηγούμαστε σε εκλογές και η κυβέρνηση βιάζεται να δημιουργήσει ένα νέο πλέγμα πλαισίου με τους μιντιάρχες», είπε, υποστηρίζοντας ότι η όλη ρύθμιση διαμορφώνει ένα νέο συμβόλαιο διαπλοκής στον χώρο των μίντια.

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας, ζήτησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τη δημιουργία συνθηκών εργασιακής ασφυξίας στον δημοσιογραφικό κλάδο, θέτοντας από νωρίς και πριν από την αποχώρηση του κόμματος, θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, που λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΚΚΕ, πάντως, δεν μπόρεσε να επιβάλει.

Υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ρυθμίζει ένα θέμα που ταλανίζει επί χρόνια τον χώρο των ΜΜΕ και των διαφημιστικών εταιριών ενόψει της νέας τηλεοπτικής περιόδου, ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την αποχώρησή της δείχνει στην πραγματικότητα πως θέλει να αποφύγει την επί της ουσίας τοποθέτησή της επί της ρύθμισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, για φυγομαχία κατηγόρησε την αξιωματική και μέρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

«Υποτίθεται ότι έγινε μία μεγάλη φασαρία, γιατί είχαμε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και συγχωνεύσεις κλπ. Και ποια επιλογή κάνει η αντιπολίτευση; Αξιωματική και μέρος της ελάσσονος; Να φυγομαχήσει. Αν κρίνεις ότι υπάρχει θέμα, καταθέτεις μία ένσταση για παραβίαση του Κανονισμού και για αντισυνταγματικότητα. Δεν έχουν κατατεθεί τέτοιες ενστάσεις», είπε.

Υποστήριξε πως ακόμα και αν είχαν κατατεθεί και απορρίπτονταν, η αντιπολίτευση θα έπρεπε να μείνει να παλέψει για τα πιστεύω της.

«Αν είναι επιλήψιμο να είσαι καναλάρχης, τότε γιατί από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στα κανάλια τα στελέχη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνεντεύξεις στις εφημερίδες τους; Ή έτσι ή αλλιώς. Δεν μπορείς να αξιοποιείς το σύστημα και από την άλλη να έρχεσαι να πετάς ένα πυροτέχνημα και να φεύγεις», είπε.

Απάντησε δε, στα περί εκλογών λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι νομίζουν ότι έρχονται εκλογές. Να τους ενημερώσουμε ότι εκλογές έχουμε σε δύο χρόνια, για να μην… καούν στο ζέσταμα».

Στο ίδιο πλαίσιο, είχε κινηθεί νωρίτερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε γιατί έπρεπε να καταγγείλει “αμαρτωλά” ΜΜΕ όταν τα στελέχη του είναι πρώτο τραπέζι πίστα στα πάνελ τους», είπε, προσθέτοντας με νόημα:

«Είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το κοινοβούλιο είναι δύσκολο» και αναρωτώμενη «γιατί δεν έμειναν να μιλήσουν κατά των καναλαρχών στο Κοινοβούλιο και τα κανάλια όπου φιλοξενούνται;».

Ρώτησε ακόμα με νόημα αν δεν ψηφίζουν ούτε την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην ΝΕΡΙΤ, εξηγώντας τις ρυθμίσεις σχετικά με τη διαφήμιση και δεσμευόμενη ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τα θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων.

«Εδώ μιλάμε για διαφάνεια και όχι για αδιαφάνεια», είπε, επικαλούμενη σχετικές ημερίδες, στις οποίες έχει συμμετάσχει και διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε παρενέβη το Μαξίμου στη ΝΕΡΙΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άλλωστε, κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως να μην ικανοποιούνται.

Συγκεκριμένα, αναμορφώθηκε παράγραφος του άρθρου 1 της τροπολογίας για τις αμοιβές των διαφημιστικών εταιρειών, όπου μετατέθηκε για τις 30-6-2015 η ρύθμιση για την απευθείας τιμολόγηση του Μέσου που καταχωρεί ή αναμεταδίδει διαφήμιση ή τη χορηγία προς τον διαφημιζόμενο.

Παράλληλα, βάσει της τροπολογίας προβλέπεται για τους διαφημιστές ή τις διαφημιστικές εταιρίες ότι η αμοιβή τους δεν θα υπερβαίνει το 4% επί της αξίας των τιμολογίων κάθε διαφημιζομένου ανα έτος.

«Ψηφίζουμε “παρών” στην τροπολογία», είπε εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Τέρενς Κουίκ, ζητώντας την απόσυρση φράσης περί «απασχολούμενου δυναμικού».

Θετικές αλλά όχι επαρκείς, χαρακτήρισε τις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης μετά την προκήρυξη απεργίας των δημοσιογράφων, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ, καταγγέλλοντας αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και κάνοντας λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» για τους εργαζόμενους στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

«Γιατί γίνεται η συζήτηση σήμερα;», αναρωτήθηκε, «ούτε προαπαιτούμενο υπήρξε, ούτε κάποιο κατεπείγον χαρακτηριστικό οδήγησε την κυβέρνηση στην κατάθεση τηςτροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο», είπε, δηλώνοντας πως στη ΔΗΜΑΡ είναι πεισμένοι ότι η τροπολογία ευνοεί μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα.

«Δεν θέλω να μιλήσω για διαπλοκή. Μακριά από εμένα», είπε, «αλλά, πείτε μου γιατί δεν ήρθε στην Oλομέλεια και ήρθε σε θερινό τμήμα; Γιατί μιλάμε για επισπεύδον γεγονός και το συζητάμε εμείς και ο κούκος;», είπε, καταγγέλλοντας ανατροπή ομοφώνως ψηφισμένου νόμου.

Μιλώντας επί της ουσίας της τροπολογίας υποστήριξε ότι και αυτή τους βρίσκει αντίθετους στη ΔΗΜΑΡ, αφού ξαναδίνει η Βουλή παράταση στη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών, ρυθμίζοντας αποσπασματικά ένα ζήτημα. «Κλείνουμε τα μάτια, εθελοτυφλούμε, στρουθοκαμηλίζουμε», είπε, μιλώντας για λειτουργία χωρίς άδειες.

«Και μη μου πει η κ. Βούλτεψη ότι νομιμοποιούμε την παρατυπία-παρανομία με την παρουσία μας στα πάνελ. Τι άλλο να κάνουμε;», είπε, αναρωτώμενος αν έγινε κάποια διαβούλευση και μιλώντας για εξυπηρέτηση μεγάλων εκδοτικών συμφερόντων, στην οποία δεν θα συναινέσει η ΔΗΜΑΡ.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Πηγή: real.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών