Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για ΕΝΦΙΑ λόγω ΔΕΘ - Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για ΕΝΦΙΑ λόγω ΔΕΘ - Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα

10:02 | 29/8/14
Καθώς οι περιορισμένες παρεμβάσεις που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί δεν καθησυχάζουν φορολογούμενους και γαλάζιους βουλευτές...

Περιθώρια επιπλέον αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ αναζητεί με αγωνία η κυβέρνηση, με στόχο -εφόσον συντρέχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις- τυχόν νέες παρεμβάσεις να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Και αυτό καθώς οι περιορισμένης εμβέλειας παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, δεν κατευνάζουν τις αντιδράσεις των βουλευτών ειδικά της Νέας Δημοκρατίας. Οι γαλάζιοι ξύνουν πληγές περί επανεξέτασης της φορολογίας ακινήτων από το επόμενο έτος, ανοίγουν ξανά το δυσάρεστο ζήτημα των σημαντικά υψηλότερων από τις εμπορικές αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων γίνεται ο υπολογισμός, και επιμένουν στην έκπτωση για τα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία σε πρώτη φάση είχε απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο λόγω κόστους.

Η παραμετρική ανάλυση του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την περασμένη Παρασκευή με βουλευτές της Ν.Δ, κάνει λόγο για μείωση του φόρου κατά 50 εκ ευρώ από την έκπτωση 25% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η πρώτη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσό αυτό, φτάνοντας τα 100 εκ ευρώ.

Προτού λοιπόν προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση, ο κ.Χαρδούβελης αναμένει την οριστική μέτρηση κόστους από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαϊδου. Αυτό απαιτεί ορισμένες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την απάντηση των υπηρεσιών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δηλαδή θα βρίσκεται στο Παρίσι για τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την τρόικα. Εφόσον η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποφανθεί πως η μείωση από την έκπτωση στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα είναι σημαντικά μικρότερη των 100 εκ ευρώ και προσεγγίζει τα 50 εκ ευρώ, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να ανακοινώσει μία επιπλέον διόρθωση στον ΕΝΦΙΑ από τη ΔΕΘ, όπως επιθυμεί το Μαξίμου.

Δυνατότητα πιο ριζικών αλλαγών στη φορολογία ακινήτων δε φαίνεται να υπάρχει για εφέτος. Προτού καλά καλά όμως κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση με τις διορθώσεις, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν τον πονοκέφαλο των υποσχέσεων για την επόμενη χρονιά, για σταδιακή μείωση των επιβαρύνσεων και ανταποδοτικότητα, με τα έσοδα να αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο τέλος του χρόνου, λίγο πριν την ώρα της προεδρικής εκλογής, δεν πρέπει να αποκλείεται και νέα αλλαγή στο φόρο.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr



Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών