Την αποστολή όπλων στους Κούρδους του Ιράκ εξετάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Την αποστολή όπλων στους Κούρδους του Ιράκ εξετάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

12:34 | 15/8/14
Το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στους κούρδους μαχητές που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ εξετάζουν σήμερα Παρασκευή, σε έκτακτη συνεδρίασή στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να εξοπλίζουν τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά, σε μία προσπάθεια να ανασταλεί η επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών, που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Θετικές στο ενδεχόμενο εξοπλισμού των κούρδων μαχητών με όπλα είναι επίσης η Βρετανία και η Γερμανία.

Πέραν των εξελίξεων στο Ιράκ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ενωμένης Ευρώπης θα συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, τη Γάζα και τη Λιβύη. Επί τάπητος θα τεθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Χθες Πέμπτη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι ανακοίνωσε πως παραιτείται από την προσπάθειά του για μία τρίτη πρωθυπουργική θητεία, εκφράζοντας τη στήριξή του για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι.

Η παραίτηση Μαλίκι επιτρέπει το τέλος της πολιτικής κρίσης που είχε ουσιαστικά παραλύσει το Ιράκ μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Απριλίου, επιτρέποντας σε ένα βαθμό την ταχύτατη εξάπλωση των τζιχαντιστών.

Ο κ. αλ-Μαλίκι κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους πως απέτυχε να συμφιλιώσει τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες που αποτελούν το Ιράκ, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών