Γιατί η κίνηση των κεντροδεξιών δημάρχων τα έχει βάλει με τον Καμίνη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιατί η κίνηση των κεντροδεξιών δημάρχων τα έχει βάλει με τον Καμίνη

11:49 | 25/9/14
Γιατί η κίνηση των κεντροδεξιών δημάρχων τα έχει βάλει με τον Καμίνη

Η μάχη για την ΚΕΔΕ, οι γαλάζιες ανησυχίες και στο βάθος... Βενιζέλος. Παρασκήνιο με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις

Έντονο παρασκήνιο με ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις κρύβει η μάχη για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία τον Οκτώβριο μπαίνει στην τελική ευθεία.

Οι πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης είναι:

*Το Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση, που προβάλλει μία αυτοδιοικητική ατζέντα με αιχμές κατά των συνεπειών του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση, υποστηρίζει για την προεδρία της ΚΕΔΕ το δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, περιλαμβάνει κυρίως νεοδημοκρατικής προέλευσης τοπικούς άρχοντες αλλά και αρκετούς πασόκους και έχει συγκεντρώσει 165 υπογραφές υποστήριξης σε σύνολο 325 δημάρχων.

*Η κίνηση των οκτώ, με βασικούς συντελεστές το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η οποία εμφανίζεται ως ανεξάρτητη κομματικά.

*Μία έτερη ομάδα πασοκικών αναφορών δημάρχων, η οποία δεν έχει ακόμη καταλήξει εάν θα υποστηρίξει το δήμαρχο Νεάπολης- Συκεών Σίμο Δανιηλίδη ή το δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση.

*Οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ, 20 τον αριθμό, με αντιμνημονιακή ατζέντα, αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σχετικά νέα και ανίσχυρη αριθμητικά δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι του ΚΚΕ που κινούνται ως συνήθως αυτόνομα.


Η ομάδα των οκτώ είχε προσανατολιστεί στην υποστήριξη του δημάρχου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη (προσώπου αριστερών καταβολών, καθώς έχει αναφορές στη ΔΗΜΑΡ και στο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος χαίρει εκτίμησης στο χώρο της αυτοδιοίκησης), οι πληροφορίες όμως που έφτασαν στο κεντροδεξιό στρατόπεδο πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να “βγάλουν μπροστά” το Γιώργο Καμίνη σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα αντιδεξιό μέτωπο ώστε να εκλέξουν 16 από τα 31 μέλη του κεντρικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ και έτσι να ελέγξουν την εκλογή προέδρου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ.Πατούλης χθες με μία σκληρή επιστολή απάντησε στις επιθέσεις της ομάδας των οκτώ αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τη δική τους κομματική ταυτότητα και υποστήριξη.

“Μας αποκαλούν «γαλάζιους» υποψήφιους, ενώ παρουσιάζουν τις δικές τους υποψηφιότητες ως δήθεν ανεξάρτητες, «λευκές». Λένε ψέματα, γιατί γνωρίζουν ότι: Δεν συνδέσαμε την πρωτοβουλία μας ούτε με την ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς, ούτε της Κεντροαριστεράς, όπως διακηρύσσουν οι αντίπαλοί μας. Εμείς επιδιώκουμε την Αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης.

Στο Κίνημα μας συμμετέχουν Δήμαρχοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστά άνω του 50%, που αποδεικνύει την υπερ-κομματικότητα της υποψηφιότητάς τους.

Οι ίδιοι που μας κατηγορούν ως δήθεν κομματικές υποψηφιότητες, διαθέτουν μικρό έρεισμα στις κοινωνίες τους, αφού απέσπασαν ποσοστά μικρότερα του 21-22%. Κι οφείλουν την εκλογή τους τη δεύτερη Κυριακή, σε συμφωνίες που έκλεισαν σε κομματικά γραφεία”, αναφέρει ο κ.Πατούλης αντιπαραθέτοντας το ποσοστό που πήρε ο ίδιος στο Μαρούσι με την εκλογή του κ.Καμίνη, αλλά και ρίχνοντας καρφιά για τις φιλοδοξίες του δημάρχου Αθηναίων να παίξει ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Αυτό που φαίνεται να θορύβησε ιδιαιτέρως τους δημάρχους του Κινήματος για την Ανατροπή ήταν πληροφορίες που φέρουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να στηρίζει στο παρασκήνιο μία υποψηφιότητα Καμίνη για την ΚΕΔΕ ώστε να μην έχει τον ίδιο και τον κ.Μπουτάρη “στα πόδια του” την επόμενη ημέρα. Οι κεντροδεξιοί δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι ενώ εκείνοι δεν έκρυψαν ποτέ την πολιτική τους ταυτότητα, η ομάδα των οκτώ ενδύεται το μανδύα της ανεξαρτησίας, αν και φυσικά από την πλευρά τους τα μέλη του Κινήματος για την Ανατροπή αξιοποίησαν την πρόσβαση σε υπουργικά γραφεία για να προωθήσουν την παράταση της διαδημοτικής κινητικότητας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την αδειοδότηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Προς τι όμως το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Η ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της οποίας εκλέγεται για 5ετή θητεία, αποτελεί μία σταθερά την ώρα που τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερά προβλέπεται μία μακρά περίοδος πολιτικής ρευστότητας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ασκεί ουσιαστικά πολιτικά και οικονομικά καθήκοντα, ενώ όπως δείχνει η κόντρα Ρένας Δούρου- Κυριάκου Μητσοτάκη, μία ισχυρή αυτοδιοικητική θέση μπορεί να παίξει ακόμη και με υπουργικά νεύρα.

Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών