Στο προσκήνιο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στο προσκήνιο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών

16:35 | 16/9/14
Στο προσκήνιο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών
"Το εκλογικό σύστημα είναι πάντα μια εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για την πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία"...

Πρόκειται για ένα από τα 43 σημεία που προβλέπει η προγραμματική συμφωνία της δικομματικής κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε το περασμένο Οκτώβριο. Τότε είχε αξιολογηθεί ως "γενικό και αόριστο" από την αντιπολίτευση. Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο περιέγραφαν ήδη αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η ανησυχία των κομμάτων της συγκυβέρνησης εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φέρνει σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Η πρόταση που μελετά ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να περιλαμβάνει μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3%.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται επιφυλακτικό απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν ότι το μόνο που συζητά η ΝΔ σε αυτή τη φάση είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και έθεσε το γενικό περίγραμμα, λέγοντας: «Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, καθώς αφενός αποτελεί «ομολογία ήττας», αφετέρου επειδή αντιφάσκει με το επιχείρημα περί σταθερότητας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει κατάργηση του εκλογικού μπόνους, αλλά μοίρασμα -πιθανώς στα κόμματα που θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μέλος του ΠΣ του κόμματος Κ.Πιερρακάκης: «Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν σημαίνει και εξάλειψη του μπόνους».
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ.Βενιζέλος προτείνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο σε ό,τι αφορά το όριο εισόδου στη Βουλή, δηλαδή το 3%. Κάτι τέτοιο θα ήταν ευπρόσδεκτο από τα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-, με τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Από ορισμένους εκτιμάται ότι η αναφορά του κ. Βενιζέλου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δήλωσή του για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προϊδεάζει ότι οι όποιες τροποποιήσεις θα συνδέονται με την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, προϋπόθεση για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα θα είναι η συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο Σύνταγμα προβλέπεται πως όποια αλλαγή εκλογικού νόμου προκύψει με απλή πλειοψηφία θα τεθεί σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που οι αλλαγές εγκριθούν από τα 2/3 του Σώματος (200 βουλευτές). Τότε η εφαρμογή των τροποποιήσεων θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Στο προσκήνιο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρώνΣύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση (71 βουλευτές) αρνηθεί να στηρίξει την πρόταση αλλά συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, η κατάργηση του μπόνους θα γίνει δεκτή με τη σύμφωνη γνώμη 229 βουλευτών. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ (13 βουλευτές) και η Χρυσή Αυγή (16 βουλευτές). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το άθροισμα της πλειοψηφίας θα ήταν 200 βουλευτές.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, με την κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής θα έπαυε ο σχηματισμός κυβέρνησης να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Η κατάργηση του μπόνους θα έσπρωχνε προς κυβερνητικές συνεργασίες και θα έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το δεύτερο και το τρίτο ή και το τέταρτο κόμμα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών