Σπ. Λυκούδης: Δεν είναι στις προθέσεις μου να φτιάξω κόμμα - Κρατώ την έδρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σπ. Λυκούδης: Δεν είναι στις προθέσεις μου να φτιάξω κόμμα - Κρατώ την έδρα

18:37 | 11/9/14
Σπ. Λυκούδης: Δεν είναι στις προθέσεις μου να φτιάξω κόμμα - Κρατώ την έδρα
Τι αναφέρει σε συνέντευξή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, μετά την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά...

 «Δεν είναι στις προθέσεις των συντρόφων και των συνεργατών μου να φτιάξουμε ένα κόμμα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, μετά την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά.

«Τα κόμματα δεν είναι παιγνίδια για να τα φτιάχνεις όποτε σου έρχεται. Ούτε υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για να δημιουργηθεί ένας τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάρους πολιτικός φορέας. Θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό χώρο, μια πολιτική οντότητα, η οποία θα μπορέσει να δώσει ένα καινούριο πολιτικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της κοινωνίας που θεωρεί ότι δεν εκφράζεται από τον νέο δικομματισμό» σημειώνει ο Σπ. Λυκούδης.

Ο κ. Λυκούδης υπογραμμίζει ότι η διαφαινόμενη προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ένα από τα σημεία των διαφωνιών μου. Δεν συμφωνώ καθόλου με τη λογική ότι τώρα μπροστά στα αδιέξοδα ας δούμε την κατεύθυνσή μας σε πολιτικές περιοχές που είχαμε αφήσει πίσω μας».


Αναφερόμενος στις διαφωνίες του με την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Λυκούδης αναφέρει:

«Είμαι σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση και με μεγάλες διαφωνίες στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ εδώ και έναν χρόνο. Έχω καταθέσει με σαφήνεια την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ, σχεδόν πλήρως, από τις ιδρυτικές μας διακηρύξεις και τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήσαμε φυσιογνωμικά και πολιτικά το κόμμα. Το να λέμε ότι δεν είναι σημαντικές διαφορές αυτές, είναι σαν να θέλουμε να αποφύγουμε να συζητήσουμε την ουσία».


Έρωτηθείς για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σπ. Λυκούδης σημειώνει:

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Άρα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα βήμα. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση στη Βουλή για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».


Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα επειδή δεν εξελέγη με σταυρό, αλλά ως βουλευτής Επικρατείας, ο κ. Λυκούδης τονίζει:

«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει γενικότερα στην Ελλάδα για να μην αστειευόμαστε. Δηλαδή ένας βουλευτής που εκλέγεται με 400 σταυρούς σε μια περιφέρεια επειδή στο κόμμα με βάση τον εκλογικό νόμο έπεσε η μπίλια, έχει το δικαίωμα να κρατήσει την έδρα του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας δεν το έχει; Αν είναι δυνατόν. Αυτό αφορά και τους βουλευτές που εξελέγησαν με σταυρό και τους βουλευτές Επικρατείας. Αν είναι δυνατόν να κάνουμε διαχωρισμούς!".


Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:


-Κύριε Λυκούδη. Ανεξάρτητος βουλευτής πλέον, εκτός Δημοκρατικής Αριστεράς και πολιτικό διαζύγιο με τον προσωπικό σας φίλο Φώτη Κουβέλη μετά από μια συμπόρευση δεκαετιών. Δύσκολη απόφαση;

Σπ. Λυκούδης: Δεν είναι στις προθέσεις μου να φτιάξω κόμμα - Κρατώ την έδρα-Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά μερικά πράγματα δεν αποφεύγονται όταν υπάρχει ένα σύστημα πολιτικών απόψεων που είναι διαφορετικό από κάποιο άλλο. Δεν μπορείς να υποτάξεις αυτά τα θέματα σε γενικότερες απόψεις με τους ανθρώπους. Ο Φώτης Κουβέλης είναι φίλος μου, τρέφει καλά αισθήματα για εμένα και εγώ για αυτόν αλλά είμαστε σε ένα διαφορετικό πολιτικό μήκος κύματος.


-Άκουσα τον κ. Κουβέλη στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να λέει πως «δεν μπορώ πραγματικά να βρω τις μεγάλες διαφωνίες που μπορεί να δικαιολογούν την αποχώρηση». Δεν ήταν τελικά μεγάλες οι διαφωνίες;

-Έχουμε επανειλημμένα συζητήσει στη ΔΗΜΑΡ για τα θέματα τα οποία χώριζαν πολιτικά τα στελέχη. Εγώ είμαι σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση και με μεγάλες διαφωνίες στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ εδώ και έναν χρόνο. Είναι γνωστές οι απόψεις μου, τις έχω διατυπώσει πολλές φορές στα όργανα, όπως και άλλοι σύντροφοι που συμφωνούν μαζί μου. Έχω καταγράψει την άποψή μου για το πως πορεύεται η ΔΗΜΑΡ όλο το τελευταίο διάστημα και έχω καταθέσει με σαφήνεια την εκτίμηση ότι έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ, σχεδόν πλήρως, από τις ιδρυτικές μας διακηρύξεις και τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήσαμε φυσιογνωμικά και πολιτικά το κόμμα. Το να λέμε ότι δεν είναι διαφορές αυτές είναι σαν να θέλουμε να αποφύγουμε να συζητήσουμε την ουσία.

Ζήτησα με μεγάλη επιμονή, για να μην υπάρξει διχασμός και η απομάκρυνση η δική μας να μην πάμε σε διαδικασίες, όπως είναι ένα συνέδριο που αντικειμενικά δημιουργούν αποστάσεις. Πολύ περισσότερο, όταν το συνέδριο αυτό γίνεται μετά από μία εκλογική ήττα μεγάλης έκτασης και έχουμε ένα κόμμα πληγωμένο, απογοητευμένο και κουρασμένο, Δεν εισακούστηκα. Η απάντηση ήταν να πάμε να λύσουμε τις διαφορές μας στο συνέδριο.


-Η διαφαινόμενη προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά το σημαντικότερο σημείο των διαφωνιών σας;

-Ναι είναι ένα από τα σημεία των διαφωνιών μου. Θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ είχε όριο στις δυνατότητες να διαμορφώσει τη δική της παρουσία και θα μπορούσε να συνεχίσει την προσπάθεια ακόμη και μετά από αυτό το συντριπτικό αποτέλεσμα. Δεν συμφωνώ καθόλου με τη λογική ότι τώρα μπροστά στα αδιέξοδα ας δούμε την κατεύθυνσή μας σε πολιτικές περιοχές που είχαμε αφήσει πίσω μας.


-Η κίνησή σας αυτή σχολιάστηκε έντονα γιατί έγινε σε μια κρίσιμη κοινοβουλευτικά συγκυρία, όπου και μία ψήφος είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει τις εξελίξεις ενόψει και της προεδρικής εκλογής. Πιστεύετε ότι μπορεί και πρέπει από την παρούσα Βουλή να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

-Χρειάζεται στη χώρα πολιτική σταθερότητα γιατί μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση όπου είναι αναγκαία μια σταθερή δημοκρατική λειτουργία για να διατυπωθούν σοβαρές προτάσεις και να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαπραγμάτευση για το χρέος της χώρας και τη συνολική μας πορεία. Αν αυτό είναι αληθές, αν η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα τότε δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Άρα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα βήμα. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση στη Βουλή για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


-Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεστε σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη και ανεξάρτητους, για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα..

-Όχι, όχι.


-Γιατί διαβάζουμε ότι είχατε επαφές με τουλάχιστον πέντε βουλευτές, τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον Βασίλη Οικονόμου, τη Νίκη Φούντα...

-Μα αυτοί είναι σύντροφοί μου, ήμασταν μαζί με τους περισσότερους έως και πριν από δύο μήνες. Εγώ ήμουν ο τελευταίος που αποχώρησα. Άρα την επαφή αυτή την έχουμε συνεχώς, δεν συνιστά κάποια καινούργια πολιτική επιλογή.


-Άρα δεν είναι άμεσος στόχος σας η δημιουργία ενός πολιτικού φορέα;

-Δεν είναι στις προθέσεις των συντρόφων και των συνεργατών μου να φτιάξουμε ένα κόμμα. Άλλωστε τα κόμματα δεν είναι παιγνίδια για να τα φτιάχνεις όποτε σου έρχεται. Ούτε υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για να δημιουργηθεί ένας τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάρους πολιτικός φορέας. Θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό χώρο, μια πολιτική οντότητα, η οποία θα μπορέσει να δώσει ένα καινούριο πολιτικό ενδιαφέρον σε ένα τμήμα της κοινωνίας που θεωρεί ότι δεν εκφράζεται από τον νέο δικομματισμό. Αυτός ο πολιτικός χώρος μπορεί να φτιαχτεί και να κεντρίσει το ενδιαφέρον αυτού του τμήματος της κοινωνίας.


-Κύριε Λυκούδη, σημείο τριβής αποτέλεσε η έδρα σας Βουλή. Άκουσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να διαμαρτύρονται γιατί κρατάτε την έδρα σας στη Βουλή. Λένε ότι δεν εκλεγήκατε με σταυρό αλλά ως βουλευτής Επικρατείας η έδρα σας ανήκει στο κόμμα..

-Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει γενικότερα στην Ελλάδα για να μην αστειευόμαστε. Κατά πόσο δηλαδή ένας βουλευτής διαχειρίζεται ο ίδιος την έδρα του ή το κόμμα με τη σημαία του οποίου εξελέγη. Και αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμό των βουλευτών Επικρατείας με τους άλλους που εκλέγονται με σταυρό. Μην αστειευόμαστε τώρα. Δηλαδή ένας βουλευτής που εκλέγεται με 400 σταυρούς σε μια περιφέρεια επειδή στο κόμμα με βάση τον εκλογικό νόμο έπεσε η μπίλια, έχει το δικαίωμα να κρατήσει την έδρα του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας δεν το έχει; Αν είναι δυνατόν. Αυτό αφορά και τους βουλευτές που εξελέγησαν με σταυρό και τους βουλευτές Επικρατείας, αν είναι δυνατόν να κάνουμε διαχωρισμούς! Το θέμα είναι συνολικότερο και θέλει συζήτηση. Αλλά αυτή η αντίληψη ότι το να έχεις κατέβει με σταυρό σε μια περιοχή, πήρες 180 σταυρούς και βγήκες βουλευτής, μπορείς να κρατήσεις την έδρα σου αν διαφωνήσεις, ενώ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας που έδωσε τη μάχη σε όλη την Ελλάδα για να πάρει το κόμμα σου 7, 10 ή 15% είσαι άλλο πράγμα, δεν ευσταθεί. Αν είναι δυνατόν!

Πηγή: ΑΠΕ


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών