23:12 | 21/10/14
Ο Συνήγορος του Πολίτη για το δικαίωμα στη νομική αναγνώριση φύλου των διεμφυλικών προσώπων
Το δικαίωμα στη νομική αναγνώριση φύλου των διεμφυλικών (τρανσέξουαλ) προσώπων διερεύνησαν σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το Συνήγορο του Πολίτη και το Συμβούλιο της Ευρώπης (Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου) και σε συνεργασία με την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες».Όπως διευκρίνισε η επιστημονική συνεργάτης του Συνηγόρου του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), Μαρία Βουτσίνου, σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα δικαιώματα σεξουαλικού προσανατολισμού, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να αλλάζουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους σχετικά με το φύλο, χωρίς προηγουμένως να έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλά άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει πρώτα να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και στη συνέχεια αλλαγή στην ταυτότητα. Όπως σημείωσε η κ. Βουτσίνου, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, στη χώρα μας δεν γίνεται πάντα αυτομάτως η αλλαγή ταυτότητας φύλου, αλλά ζητείται απόφαση δικαστηρίου, καθώς στερεότυπα και αγκυλώσεις δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στους διεμφυλικούς.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλοντας να παρακάμψει τα προβλήματα που δημιουργούν νοοτροπίες και στερεότυπα, αλλά και ένα αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, ζητά την καθιέρωση μίας απλής, γρήγορης και διαφανούς διαδικασίας για τη νομική αναγνώριση φύλου.
Μέχρι στιγμής μόνο η Δανία με μία απλή δήλωση και χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση δέχεται την αλλαγή φύλου στην ταυτότητα, ενώ, ακόμη και στην Αργεντινή (με πληθυσμό 42 εκατ.), που έχει την πιο προωθημένη νομοθεσία για το θέμα αυτό, όπως είπε η κ. Βουτσίνου, έχουν γίνει μόλις 3.060 αιτήματα, κάτι που αναδεικνύει την επικράτηση των στερεοτύπων και των νοοτροπιών έναντι των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Από την πλευρά του Συνηγόρου του Πολίτη, στόχος είναι, πέρα από την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα στη νομική αναγνώριση φύλου, για ένα θέμα που σύντομα θα έχει βρει λύσεις και θα απευθύνει προτάσεις προς την Πολιτεία.
Σχετικές ετικέτες:διεμφυλικόςΕλλάδανομική αναγνώρισηΣυνήγορος του Πολίτη
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων