08:43 | 21/10/14
Ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές φωνές για το νέο μισθολόγιο και άγχος για τις πολιτικές συνέπειες όποιας στρατηγικής και αν εφαρμοστεί κεντρικά, ο Σαμαράς πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη
Σε νέο πρόβλημα εν όψει της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης προτού καν αυτή ξεκινήσει εξελίσσεται η αντιπαράθεση των δύο κυβερνητικών εταίρων για το μισθολόγιο στο δημόσιο, αποδεικνύοντας πόσο δύσκολο θα είναι για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει χωρίς παρατράγουδα την επόμενη φάση της συζήτησης.Ούτως ή άλλως κάθε σενάριο έχει αρνητικά για την κυβέρνηση: Είτε θα επιδείξει μεταρρυθμιστική συμμόρφωση με τις επιταγές των εκπροσώπων των δανειστών ελπίζοντας πως θα της επιτραπεί να εφαρμόσει το σχέδιο εξόδου στις αγορές έστω και με δίχτυ προστασίας, αλλά με τον κίνδυνο των πολιτικών συνεπειών από νέες δυσάρεστες αποφάσεις. Είτε θα αναγκαστεί να έρθει σε νέα κόντρα με τους πιστωτές, κάτι που την προηγούμενη εβδομάδα διαπίστωσε πως δεν είναι καθόλου εύκολο.
Το Μαξίμου δείχνει να επιλέγει τον πρώτο δρόμο με ορισμένες... παρακάμψεις (πχ με τη μετάθεση του ασφαλιστικού σε δεύτερο χρόνο) και διαμηνύει την μεταρρυθμιστική του ανάκαμψη μετά από μήνες μεταρρυθμιστικής κοπώσεως, που σηματοδότησε η ήττα των ευρωεκλογών.
Η ένταση στο τρίγωνο Χαριλάου Τρικούπη- υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- οικονομικού επιτελείου με αφορμή το μισθολόγιο στο δημόσιο όμως δείχνει πως ο δρόμος αυτός θα είναι για άλλη μία φορά δύσβατος. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών αποποιούνται την ευθύνη για τις διαρροές επί του θέματος (το οποίο ούτως ή άλλως ήταν γνωστό και υπήρχε στην ατζέντα από το Παρίσι).
Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη –ο οποίος φαίνεται να έχει τη στήριξη του Μαξίμου για άλλη μία φορά, εάν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ Άδωνι Γεωργιάδη στο Βήμα FM “Κάτω τα χέρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”- ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού, με εξαίρεση όσους απολαμβάνουν την προσωπική διαφορά, επειδή όταν έγινε το ενιαίο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκαν οι μισθοί τους. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι νεοδημοκράτες, που μετά τις ευρωεκλογές ζουν με το φόβο ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αναζητώντας πολιτικό καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εν τω μεταξύ για άλλη μία φορά να ανταγωνιστούν τον επισπεύδοντα κυβερνητικό εταίρο.
Το προερχόμενο από το συνδικαλιστικό χώρο γαλάζιο κομματικό στέλεχος Φίλιππος Ταυρής, σχολίασε χθες στο twitter: “Μισθολόγιο δημοσίου: Τα αυτογκόλ συνεχίζονται. Η "κακή" ΝΔ θέλει μειώσεις, το "καλό" ΠΑΣΟΚ όχι. Τι χρεία έχουμε αντιπάλων, τα καταφέρνουμε μόνοι.”
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή και αναμένεται ως συνήθως στο περιθώριο αυτής να έχει άτυπες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο κ.Σαμαράς σήμερα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της TUI και το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς άλλωστε ο τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους παραγωγής “καλών ειδήσεων”.
Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςκυβέρνησηΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα