Οι ελπίδες στην Αμφίπολη στρέφονται σε... υπόγειο θάλαμο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οι ελπίδες στην Αμφίπολη στρέφονται σε... υπόγειο θάλαμο

09:16 | 29/10/14
Οι ελπίδες στην Αμφίπολη στρέφονται σε... υπόγειο θάλαμο

Η «έκπληξη» στην οποία ελπίζουν οι αρχαιολόγοι

Δεν υπάρχει νέος θάλαμος στο μνημείο της Αμφίπολης, όπως προέκυψε από τις χθεσινές ανακοινώσεις, γεγονός που καθιστά τον τρίτο θάλαμο στον οποίο τόσες ημέρες εκπονούνταν οι εργασίες αποχωμάτωσης τον τελικό. Η απουσία τέταρτου θυρώματος αλλάζει τα δεδομένα και εντείνει την αγωνία για τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για το μνημείο του τύμβου Καστά.

Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες μέρες οι εργασίες της αρχαιολογικής σκαπάνης να ολοκληρωθούν εκτός και αν το μνημείο επιφυλάσσει μια ακόμη έκπληξη.

Δηλαδή έναν υπόγειο χώρο κάτω από τον τρίτο θάλαμο, ενδεχόμενο που δεν μπορούν να αποκλείσουν από το υπουργείο πολιτισμού.

Νέα δεδομένα δημιουργεί και η διαπίστωση της ανασκαφικής ομάδας πως «η κατάχωση αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο».

Το ερώτημα είναι τι κρύβεται κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Το στρωμένο με πωρόλιθους δάπεδο βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα δάπεδα των δύο προηγούμενων χώρων. Ωστόσο, ο τρίτος θάλαμος παρουσιάζει μεγάλη ακαταστασία. Η γεωλογική τομή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο δείχνει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μέτρα. Είναι, δηλαδή, τουλάχιστον 1,50 μέτρο βαθύτερος από τους προηγούμενους, μετρώντας από το ύψος της θόλου.

Η ανασκαφή, στον τρίτο θάλαμο, είχε προχωρήσει κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών που επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους και μέρος από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας που είναι σμιλεμένο «στην ίδια ποιότητα μαρμάρου και είναι εφάμιλλης γλυπτικής αξίας».

«Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο. Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», ρωτήθηκε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας», απάντησε η κ. Μενδώνη. «Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Οριστικά, πάντως, ξεκαθαρίζει το θέμα του τέταρτου θυρώματος που είχε δημιουργήσει προσδοκίες για την ύπαρξη ενός ακόμη θαλάμου. Τελικά η ύπαρξή του δεν επιβεβαιώνεται.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών