Όροι και προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και “δίχτυ ασφαλείας” | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Όροι και προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και “δίχτυ ασφαλείας”

00:26 | 19/10/14
Όροι και προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και “δίχτυ ασφαλείας”

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η Ελλάδα να απεμπλακεί από το πρόγραμμα στήριξης και να λάβει "ανοιχτό δάνειο" έως 15 δισ. ευρώ, για να βγει ομαλά στις αγορές

Δίχτυ ασφαλείας για διάστημα έως και δύο χρόνια, αλλά με την "ευλογία του ΔΝΤ και σκληρούς όρους σε περίπτωση χρήσης του, θα αποτελέσει το "ανοιχτό δάνειο", που μπορεί να προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ομαλή επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, η δυσπιστία σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και ο σκεπτικισμός των επίσημων πιστωτών μας, σπρώχνουν την κυβέρνηση προς τη λύση της χρήσης μίας πιστωτικής γραμμής.

Η συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει ήδη εδώ και έναν χρόνο. Μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από τη Eurostat τον περασμένο Απρίλιο και ενόψει της ολοκλήρωσης του σκέλους του δανειακού προγράμματος που αφορούσε στην ΕΕ στο τέλος του χρόνου, ο ESM άρχισε να επεξεργάζεται ένα σχέδιο απαγκίστρωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση και σταδιακής μετάβασης στις αγορές.

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε για τη χρήση της δυνατότητας που δίνει ο ιδρυτικός κανονισμός για μία πιστωτική γραμμή με δικαίωμα προαίρεσης στη χρήση της, που αφορά κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης. Μάλιστα, είχε προτείνει από τότε, ότι ο μηχανισμός μπορεί να διαθέσει από 10 έως 15 δισ. ευρώ επιπλέον στην Ελλάδα, ώστε να κάνει μία ασφαλή επάνοδο στις αγορές.

Το ανοιχτό αυτό δάνειο με βάση τον κανονισμό, έχει καταρχής διάρκεια ενός χρόνου με πιθανή παράταση 2 εξαμήνων. Συνεπώς, αν η Ελλάδα κάνει την αίτηση από το τέλος του χρόνου, θα μπορεί να έχει αυτό το ποσό ασφαλείας μέχρι και το τέλος του 2016.

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας μίας χώρας για ένα τέτοιο δάνειο είναι:

1. Να είναι συμβατή εμτις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να έχει δηλαδή δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, να έχει ισοσκελίσει το ισοζύγιο πληρωμών της και να μπορεί να αποδείξει μία ετήσια μείωση του χρέους της.

2. Να είναι το χρέος της βιώσιμο.

3. Να έχει ένα καταγεγραμμένο "ιστορικό" πρόσβασης στις αγορές, με όρους δανεισμού λογικούς. Η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο αρχείο από τον περασμένο Απρίλιο.

4. Να έχει ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

5. Να έχει εκπληρώσει την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και να μην έχει τράπεζες ή σύνολο τραπεζών που είναι δυνατό να δημιουργήσουν συστημικό κίνδυνο για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης.

6. Να εκπληρώνει μετά τη χρήση της πιστωτικής γραμμής τους κανονισμούς δημοσιονομικής διαχείρισης που θέτους ΕΚΤ και ΕΕ.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών